Blaze Of Perdition – Conscious Darkness

Polen heeft een zeer rijke metalscene. Naast grote acts als pakweg Behemoth die door iedereen gekend zijn, zijn er ook nog een heleboel andere interessante bands die heersen in de underground. Zo ook Blaze Of Perdition, dat met zijn nieuwe plaat Conscious Darkness zijn leiderspositie daar nog een keer flink versterkt.

Uitgesponnen, sterke composities en bakken sfeer; Conscious Darkness is een hele sprong voorwaarts voor de band die ook twee jaar geleden met Near Death Revelations al een memorabel werk afleverde. Dissonantie viert hoogtij in de vorm van zwartgeblakerde riffs, terwijl interessante drumpatronen steeds een solide basis vormen maar de luisteraar nooit enige houvast bieden. Dit soort gecontroleerde chaos is een plezier om naar te luisteren. Ook de zangprestaties zijn meer dan prima; oprecht gemeende furie klinkt goed door in de agressieve, maar opnieuw beheerste, screams. Aan de hand van duister klinkende, iets tragere passages al dan niet vergezeld van dreigende, gesproken stukken tekst, diept de band de onheilspellende sfeer die over het album hangt hier en daar wat meer uit zoals in het 15 minuten lange Ashes Remain; misschien wel één van de hoogtepunten in de carrière van Blaze Of Perdition tot dusver. De Polen hebben een manier gevonden om een modern blackmetalgeluid te creëren zonder de essentie verloren te laten gaan; een manier om duisternis en waanzin over te brengen zonder op ook maar één moment daadwerkelijk de controle te verliezen.

Blaze Of Perdition biedt met Conscious Darkness ruim 45 minuten aan gloednieuw materiaal aan, dat ieder fan blindelings aan zijn of haar collectie kan toevoegen. De vierde plaat van de heren heeft veel weg van zijn voorganger, maar is een stuk volwassener zowel op gebied van songwriting als creatie van sfeer. Warm aanbevolen.

Tracklist:

  1. A Glimpse of God
  2. Ashes Remain
  3. Weight of the Shadow
  4. Detachment Brings Serenity

Score: 90/100

  • Label: Agonia Records
  • Release: november 2017

Op zaterdag 25 november is Blaze Of Perdition live te zien in Gent.