Bloodgod – Catharsis

Dat Nederland een rijke blackmetalscene heeft is ondertussen wel bekend, maar ook op gebied van deathmetal kunnen onze noorderburen er wat van. Getuige daarvan is Bloodgod uit Utrecht, dat onlangs zijn nieuwe werk Catharsis uitbracht.

Catharsis is de tweede release van de band. Al het materiaal voor deze plaat werd gemasterd door Jacob Hansen, die al samenwerkte met onder meer Aborted en Volbeat én genomineerd werd voor een Grammy – het mag dus geen verrassing zijn dat de kwaliteit van de muziek subliem is. Men is erin geslaagd om een toffe deathmetalvibe te behouden, ondanks het feit dat het geluid kristalhelder is. Bloodgod speelt strak, zorgt voor voldoende variatie en werkt alles keurig tot in de puntjes af. Met name het gitaarwerk is uitstekend – luister maar even naar die solo aan het begin van ’t Schrickelik Tempeest – en bevat hier en daar ook een paar hints naar het thrashgenre. Een ander groot pluspunt zijn de interessante baslijnen die doorheen elk nummer geweven zijn en het geheel steeds iets meer diepte geven; een mooi voorbeeld daarvan is het nummer Hammerite. Verder hanteert de zanger verschillende zangstijlen, wat maakt dat de stem steeds prima in de sfeer past. Persoonlijk hoogtepunt van de plaat is het al eerder vernoemde ’t Schrickelik Tempeest, dat gaat over de verschrikkelijke storm van augustus 1674, dat de kathedraal van de thuisstad van de heren herleidde tot een ruïne. Die agressie is goed terug te horen in de muziek; de band steekt hier echt een tandje bij.

Hier en daar missen we misschien wat uitschieters, de heren houden het over het algemeen vrij braaf, maar Catharsis is wel een prima deathmetalplaat geworden. Er is ruim voldoende variatie aanwezig, het samenspel is steeds bijzonder strak, de vocals zijn krachtig en de baslijnen houden het geheel extra interessant. Gaat u vooral zelf een keer luisteren.

Tracklist:

  1. Valar Morghulis
  2. Catharsis
  3. Hammerite
  4. ’t Schrickelik Tempeest
  5. Satan’s Smile

Score: 80/100

  • Label: eigen beheer
  • Release: 2017

[bandcamp width=100% height=120 album=1462627737 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false artwork=small]