Blut Aus Nord – Deus Salutis Meæ

Vanwaar blijven ze het halen, de mannen van Blut Aus Nord? Al meer dan twee decennia is de band een vaste waarde in de muziek, een naam die iedereens aandacht trekt en dan wel omwille van de eigenzinnige composities die hij release na release tevoorschijn tovert. Blut Aus Nord doet steeds gewoon zijn eigen ding en zo is Deus Salutis Meæ, het nieuwe studio-album, opnieuw een eigenwijze en bijzonder intrigerende plaat geworden.

Deus Salutis Meæ bevat tien ongelofelijk duistere tracks; of eigenlijk zes ongelofelijk duistere tracks aaneengeregen door mogelijks nóg duisterdere tussenstukjes. Een heleboel duisternis, dus. De hele plaat geeft een soort apocalyptisch gevoel af; iets afschuwelijks en ongemakkelijks, maar toch intrigerend. Hypnotiserend, hevig distorted doomgitaarspel en slagwerk sijpelt onophoudelijk en tergend traag uit de speakers. De afwisselend dreigende, lage stem en hoge, gejaagde zang laten rillingen over je hele lijf lopen. Af en toe komt deze donkere rivier even in een stroomversnelling terecht, zoals in het nummer Apostasis dat reeds werd vrijgegeven en waar de gitaren wat meer op de voorgrond gezet zijn, hetgeen voor een kleine verschuiving in de sfeer zorgt. Op de kwaliteit van de productie is niets aan te merken – dit hele album is precies hoe het had moeten zijn.

Dit twaalfde album van Blut Aus Nord laat zich allerminst makkelijk omschrijven, laat dat duidelijk zijn. Deus Salutis Meæ is een donkere, hypnotiserende en bovenal massieve plaat, waar fans van het zwaardere werk (en dan bedoel ik écht zwaarder) duimen en vingers bij zullen aflikken.

Tracklist:

 1. δημιουργός
 2. Chorea Macchabeorum
 3. Impius
 4. γνῶσις
 5. Apostasis
 6. Abisme
 7. Revelatio
 8. ἡσυχασμός
 9. Ex Tenebrae Lucis
 10. Métanoïa

Score: 95/100

 • Label: Debemur Morti Productions
 • Release: oktober 2017

[bandcamp width=100% height=120 album=606710871 size=large bgcol=333333 linkcol=0f91ff tracklist=false artwork=small track=2386423868]