Carpe Noctem – Vitrun

Er zijn een hoop IJslandse bands die in de afgelopen jaren naam hebben gemaakt. Denk daarbij onder andere aan Misþyrming, Svartidauði, Sinmara en Naðra. In vergelijking met deze bands is Carpe Noctem toch enigszins onder de radar van vele luisteraars gebleven, ten onrechte. Want Carpe Noctem doet zeker niet onder voor voorgenoemde namen, bewijst het ook met zijn tweede langspeler Vitrun.

Dat Carpe Noctem een uitstekende band is, mag eigenlijk geen verrassing heten bij het zien van de bezetting. Zo deelt het leden met voornamelijk Misþyrming en Naðra (gitarist Tomas en drummer Helgi) en maakt ook Arni van Árstíðir lífsins deel uit van het collectief. Tot slot wordt Carpe Noctem aangevuld door gitarist Andri en vocalist/tekstschrijver Alexander, die beiden bij de oprichting van de band in 2005 betrokken waren. Dat de black metal van dit gezelschap uiteindelijk in het straatje ligt van voorgenoemde acts, zal eveneens geen verrassing zijn. Loodzware en inktzwarte riffs met uiteraard een hoog dissonantie-gehalte; dat recept is inmiddels behoorlijk bekend. De IJslanders geven er echter een apocalyptische draai aan, zoals in het sublieme Og hofið fylltist af reyk, dat langzaam in complete chaos verzandt. Teksten zijn tot slot geïnspireerd op onder andere de Noorse mythologie, occulte geschriften en IJslandse rituelen.

Enerzijds maakt Carpe Noctem dus gebruik van een bekend recept, maar weet het wel uitstekend te brengen. Regelmatig bekruipt het gevoel dat het eind der tijden daadwerkelijk nabij is en we in een gitzwart gat vallen. Wie fan is van wat ook maar in de buurt komt van genoemde bands, dient dit werk te checken.

Tracklist:

  1. Söngurinn sem ómar á milli stjarnanna
  2. Upplausn
  3. Og hofið fylltist af reyk
  4. Hér hvílir bölvun
  5. Úr beinum og brjóski
  6. Sá sem slítur vængi flugunnar hefur náð hugljómun

  • Label: Code666 Records
  • Release: Oktober 2018