Chaos Echœs – Mouvement

De hypnotiserende death metal van Chaos Echœs maakte tot op heden indruk. Met name over debuut-ep Tone of Things to Come en full length Transient was men vol lof. De Fransen hebben nu een nieuw album, genaamd Mouvement. Helaas moeten we concluderen dat we enigszins op onze honger blijven zitten bij deze release.

Anders dan zijn voorgangers, is Mouvement zonder vocals en moeten de zes tracks te samen één lang nummer voorstellen. Hoewel de totale speelduur op net meer dan een half uur ligt, moet je van goeden huize komen om het geheel boeiend te houden zonder vocals. Dat lukt de Fransen met wisselend succes. Het algemene geluid is relatief conform aan de standaarden van moderne death metal en in dat opzicht is Mouvement dus niet zo heel interessant. Maar een nummer als As an Embraceable Magma Leading the Subliminal maakt dat ruimschoots goed, waarin vooral heel veel Oranssi Pazuzu doorklinkt. Ook Shine On, Obsidian! Ego! Ego! Echo Back to the Yearning of the Self! slaagt wat meer in zijn opzet.

Ander kritiekpunt is dat de zes nummers nauwelijks vloeiend in elkaar overlopen. De verandering tussen het eind van het vorige nummer en het begin van het huidige nummer is helaas net wat te groot, waardoor een deel van het hypnotiserende karakter van de muziek verloren gaat.

Chaos Echœs levert met Mouvement een voldoende album af, maar met iets meer zorg had dit makkelijk beter kunnen zijn. De overgangen die soms net niet lekker lopen en bij wijlen het gebrek aan interessante momenten zijn daarbij de meest jammerlijke punten. Ook het gebrek aan vocalen is niet altijd even positief. Gelukkig zijn er ook nog momenten dat Chaos Echœs wel voldoende de aandacht trekt en dan zijn de Fransen direct op hun best. Hopelijk meer van dat op een volgende release.

Tracklist:

  1. Embodied by Perfidious Curls in the Innervated Flux
  2. As an Embraceable Magma Leading the Subliminal
  3. Surrounded and Amazed by These Unplumbed Abysses of the Inverted Sea
  4. Through Kaleidoscopic Haze of Unexpected Extents
  5. Shine On, Obsidian! Ego! Ego! Echo Back to the Yearning of the Self!
  6. Alas! Here Is the Feebles’ Assent, Exalted by Your Mouth Full of Flies

Score: 70/100

  • Release: Februari 2018
  • Label: NWN! Productions