Cult of Erinyes – Tiberivs

Rivieren van bloed veroorzaakte hij, keizer Tiberius. Dood en ellende. Volgens velen was de man echter niet kwaadaardig, wél complex. Een raadselachtig figuur, een hoofd volgepropt met nare gedachten en nu ook de spilfiguur op het derde album van Cult of Erinyes, dat duidelijk wel weg weet met zulke donkere materie.

Toegeven: geschiedenis is nooit mijn favoriete vak geweest en bands als Ex Deo en Sabaton kunnen mijn rug op. Een oud verhaal aframmelen en er een saaie riff onder plakken, kan iedereen. Wat deze heren laten horen beslist niet. Deze Brusselaars focussen namelijk niet zozeer op de geschiedenis, maar rafelen alle gevoelens die aan deze tijd en deze specifieke persoon verbonden zijn zorgvuldig uit elkaar en maken ze eigen. Door te spelen met dit psychologische aspect en het te vertalen naar muziek, weet Cult of Erinyes de volle aandacht van de eerste tot de laatste noot vast te houden.

Tiberivs is de inmiddels derde full length van de band en bevat een hele boel lagen; de plaat ontplooit zich een beetje meer bij elke luisterbeurt. Elk rondje in de cd-speler onthult nieuwe facetten van de muziek. Een vet klinkende basgitaar en impressionant slagwerk, dan weer razendsnel, dan weer gevaarlijk traag, vormen de ruggengraat van elk nummer. Vlijmscherpe gitaren snijden door deze muur van geluid heen, flirten met de duisternis. Songs als Casvs Belli (verdorie wat een heerlijke riff dendert daar doorheen) staan bol van de pure oorlogszucht terwijl nummers als bijvoorbeeld Damnatio Memoriae met hun intrigerende, bezwerende gitaarwerk meer de focus leggen op de wanhoop en horror die zich in de hoofden van de mensen moet hebben afgespeeld. Geen enkel aspect van het bloederige Rome wordt overgeslagen. Het morbide, raspende keelgezang van Mastema past perfect bij dit alles en maakt het geheel extra misselijkmakend – op de best denkbare manier.

De heren zijn naar eigen zeggen (mentaal) heel ver gegaan om dit album te creëren en dat is er aan te horen. Niet alleen zijn de nummers veelzijdig en uitstekend gecomponeerd; de sfeer die Cult of Erinyes weet op te roepen is buitengewoon. Muzikant en luisteraar balanceren regelmatig op het randje van krankzinnigheid. Robuuste blackmetal en ritualistische, sfeervolle elementen vloeien naadloos in elkaar, de mix geeft een ‘zware’ en ‘diepe’ toets aan het geheel. Tiberivs is een album met veel diepgang en vergt meerdere luisterbeurten, maar zij die de uitdaging aangaan zullen het zich zeker niet beklagen.

Tracklist

 1. Achzea, 41 B.C.
 2. Nero (Divine Providence)
 3. Casvs Belli
 4. Bred for War
 5. Loner
 6. Germanicvs
 7. First of Men
 8. Damnatio Memoriae
 9. For Centuries to Come

Score: 90/100

 • Label: Code666 Records
 • Release: mei 2017

[bandcamp width=700 height=120 album=3685219362 size=large bgcol=333333 linkcol=0f91ff tracklist=false artwork=small]

 

Volg Cult of Erinyes: