Dakhma – Hamkar Atonement

Dakhma is een Zwitserse band die er een relatief uniek concept op na houdt. De voornaamste inspiratie voor de teksten van dit duo is afkomstig uit Zoroastrisme. Deze religie is één van de oudste, levende religies ter wereld en had zijn piek in de zesde en zevende eeuw na Christus in onder andere Iran en India. Het Zoroastrisme bevat diverse belangrijke kenmerken die later ook van invloed zijn geweest op onder andere het Christendom,  bijvoorbeeld het dualisme van goed en slecht, en het Gnosisme. Teksten voor Hamkar Atonement zijn geïnspireerd op de Avesta, de bijbel voor het Zoroastrisme. Angra Mainyu staat hierin lijnrecht tegenover de schepper Ahura Mazdâ (Ohrmazd) en is erop uit om chaos, dood en verderf te zaaien. Dit met behulp van daeva’s (demonen), waaraan de albumtitel Hamkar Atonement ook refereert. Het debuutalbum van Dakhma brengt ons in zeven stappen door de complete vernietiging van Ohrmazd’s goede werk en daden heen.

Hamkar Atonement opent met The Glorious Fall of Ohrmazd (Hail Death, Triumphant), waarin de eerste zes minuten vooral kalm en spiritueel van aard zijn. Dit maakt uiteindelijk plaats voor een hybride vorm van death- en black metal, die vooral sterk doet nijgen naar het Zweedse Irkallian Oracle. Het spirituele karakter dat in de opening wordt neergezet verdwijnt nergens, want regelmatig wordt er ook weer een stapje terug gedaan van de stevigere porties op deze plaat, zoals bijvoorbeeld Acherontas op eerdere platen deed. Zodoende is Hamkar Atonement enerzijds een plaat die alles op zijn pad platwalst, maar weet tegelijkertijd ook knap in hogere sferen te blijven. Bovendien valt dit ook prima samen met het concept dat rondom deze plaat ligt.

Met ruim zeventig minuten vormt Hamkar Atonement wellicht een lange zit voor sommigen, al is er mijn optiek genoeg variatie om enige vorm van verveling te baas te zijn. De vorm van death/black die de Zwitsers laten horen hebben we wel regelmatig horen passeren (denk naast Irkallian Oracle onder andere aan Vassafor en Teitanblood), maar wordt gelukkig genoeg vakkundig uitgevoerd.

Zodoende levert Dakhma met Hamkar Atonement een uitstekende debuutplaat af, waarbij vooral het concept mij weet te intrigeren. Bovendien sluit het concept naadloos aan op de muziek van het Zwitserse duo. Als eindresultaat brengt dat een plaat die van veel kanten klopt en dus zeker wat meer onder de aandacht mag komen.

Tracklist:

  1. The Glorious Fall of Ohrmazd (Hail Death, Triumphant)
  2. Akhoman (Spill the Blood)
  3. Varun (Of Unnatural Lust)
  4. Nanghait (Born of Fire)
  5. Spendarmad (Holy Devotion)
  6. Gannag Menog (Foul Death, Triumphant)
  7. …Of Great Prophets

  • Label: Iron Bonehead Productions
  • Release: September 2018