Darken The Moon VIII @ Mechelen

Als we een abonnement konden nemen op de shows van Darken The Moon, zouden we het zo doen én we zouden jullie bovendien allemaal eentje aansmeren. Over de jaren heen maakten we verschillende edities mee van dit gezellige festival en telkens beleefden we een geweldige tijd dankzij de combinatie van een prima organisatie en een sterke line-up. Zo ook zaterdagavond, op de inmiddels achtste editie met Throatsnapper, Abigail, Marche Funèbre, Clouds en Saturnus.

Het Antwerpse Throatsnapper was een aangename (her)ontdekking. Als we De Club betreden, staan de heren reeds onverstoorbaar de hele zaal te slopen met hun heerlijk zware sludge/doomgeluid. Menig haardos deint enthousiast op en neer voor het podium terwijl de band beheerst maar vol overtuiging zijn gitaargeweld op de mensen loslaat. Een heel verschil met de gevoelige, meer melodische muziek van de acts die nog zullen volgen, maar wat een fantastische, allesverpletterende eerste show van de avond.

Voor Abigail uit Roemenië was dit het allereerste optreden op Belgische bodem en daar hebben de mannen maar meteen een memorabel moment van gemaakt. Na enkele kleine technische problemen weerklonk het prachtige, melodische gitaarspel van het nummer Astral Sleep als eerste in de met rook gevulde zaal en dat greep de luisteraar meteen bij zijn nekvel. De samples gaven een sfeervolle, melancholische touch aan de muziek en vormen een mooie combinatie met de diepe grunts van de frontman van dienst. De heren lieten wat ons betreft een fantastische indruk na en we hopen hen snel nog een keer te mogen verwelkomen in ons landje.

Setlist:

 1. Astral Sleep
 2. Sweet Cruelty
 3. AugustSeptemberOctoberNovember
 4. Respir
 5. It Is The Night I Fear
 6. Voyage Within

Wat Marche Funèbre betreft, kunnen we eigenlijk steeds ons vorig verslag kopiëren en nog een paar extra superlatieven toevoegen. Het blijft verbazingwekkend hoeveel sterker deze band blijft worden met elke show, hoe alles steeds nét dat beetje strakker en krachtiger klinkt. De nummers van de laatste plaat Into The Arms Of Darkness zijn ware ‘powerhouses’ live en ook de klassiekers als (het toepasselijke) As In Autumn en het zwaardere The Dark Corner blijven een plezier om naar te luisteren. Het geluid was prima, de muzikanten duidelijk in topvorm en het publiek zichtbaar tevreden. Meer moet dat niet zijn, toch?

Setlist:

 1. Deprived (Into Darkness)
 2. As In Autumn
 3. Capital Of Rain
 4. The Dark Corner
 5. Lullaby Of Insanity

Na de energieke set van Marche Funèbre was het tijd om even stil te worden. Héél stil. Op de zachte pianotonen van het nummer You Went So Silent maakten ook de heren van Clouds hun debuut in België. De luisteraar werd langzaam meegevoerd en in de hartverscheurende muziekstukken gezogen die deze band brengt. De intieme setting van De Club was werkelijk perfect als was het geluid in de zaal en wat we het volgende uur aanschouwden kon enkel indrukwekkend genoemd worden. De weemoedige vioolpartijen en keys, in combinatie met een dikke deken bestaande uit doomy gitaarwerk en de diepe grunts van de frontman, bewogen ons tot tranen toe. Ook was de bijdrage van Abigail-zanger Mihu tijdens één van de nummers een fijne verrassing – de stemmen van beide heren gaan uitstekend samen. Wat een ontzettend droeve, maar oh zo mooie set.

Setlist:

 1. You Went So Silent
 2. I Gave My Heart Away
 3. Nothing But A Name (met Mihu van Abigail)
 4. Fields Of Nothingness
 5. Driftwood
 6. In This Empy Room

Dat het merendeel van de mensen eigenlijk was afgezakt voor de headliner van de avond, werd inmiddels duidelijk. Tegen de tijd dat Saturnus het podium besteeg, zat de zaal aardig vol verwachtingsvolle doomfans; doomfans die hun verwachtingen ook allemaal ingelost of zelfs overtroffen zagen aan het einde van de avond. Na een korte soundcheck weerklonk de spookachtige zang uit Litany Of Rain in de zaal en deze leidde het trage, melodische gitaarwerk in dat zo kenmerkend is voor de Denen. Nummers werden geplukt uit de gehele repertoire van de band; I Love Thee van het debuutalbum werd gespeeld maar ook de ‘meer recente’ plaat Saturn In Ascension werd in de verf gezet. Laat het duidelijk zijn dat Saturnus na meer dan 20 jaar nog steeds heerst – dit was een headliner met de hoofdletter “H”.

Setlist:

 1. Litany Of Rain
 2. I Love Thee
 3. Wind Torn
 4. Empty Handed
 5. In Flame Thy Heart
 6. Forest Of Insomnia
 7. Murky Waters
 8. Thorns
 9. I Long
 10. Christ Goodbye

Dank aan de organisatie van Darken The Moon en alle bands voor de mooie avond. Meer foto’s door Telfix Photography op de Facebookpagina van Murmure.

Deze editie gemist? Herkansing op 3 december in Vosselaar met onder meer Novembers Doom en The Vision Bleak op Darken The Moon IX.