Decline Of The I – Escape

Henri Laborit was een Frans chirurg en neurobioloog dewelke een sleutelrol heeft gespeeld in het ontwikkelen van het antipsychoticum chloorpromazine. Zijn persoon leende zich uitstekend tot onderwerp van de vorige twee releases van Decline Of The I, de band van A (Merrimack, The Order Of Apollyon) en nu ook een derde langspeler. Met Escape rondt de Fransman de trilogie op gepaste, huiveringwekkende wijze af.

Hoewel Laborit voor een enorme doorbraak had gezorgd op vlak van het behandelen van mentale aandoeningen, kreeg hij hiervoor naar zijn mening niet de erkenning waarop hij recht had en hij raakte verwikkeld in heel wat conflicten met menig psychiater. Hij stierf een bitter man – hetgeen in deze derde en laatste plaat van de trilogie goed wordt vertolkt. Escape bevat (naar mijn gevoel) het donkerste gedachtengoed van de man en geeft een geluid aan de waanzin die zich dagelijks afspeelt achter het gelaat van zijn patiënten.

A is een ervaren artiest die onder meer met The Order Of Apollyon en Merrimack al heel wat verwezenlijkt heeft. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de stijl van Decline Of The I aanleunt bij deze twee; de man drukt zijn persoonlijke, gitzwarte stempel op alles wat hij aanraakt. Echter zijn de nummers op Escape een stuk duisterder en zwaarder dan die van bovengenoemden. Verwrongen, dissonante gitaarpartijen worden ondersteunt door een stevige basis basgitaar en een dichte muur van slagwerk. Er wordt gevarieerd in tempo en dynamiek; heftige blackmetalpassages worden afgewisseld met zwaar distorted tussenstukken à la Throane en ook post-metalriffs wordt niet geschuwd. Daaroverheen worden duistere industrial-elementen gegooid die in dezelfde categorie als Blut Aus Nord kunnen worden gekaderd en het album een trippy randje bezorgen – zéker in combinatie met de ijzingwekkende vocals en teksten. Gedempte conversaties of monologen in het Frans, diepe gezangen en manische uithalen van vertroebelde geesten sturen geregeld koude rillingen over je rug.

Escape is een plaat die hard binnenkomt door de slimme combinatie van muzikaal meesterschap, bedachtzaamheid en het vermogen om haarfijn gevoelens uit te drukken. De krankzinnige composities, quasi perfecte productie en de primitieve emoties die in dit werk werden gestopt, zullen deze derde plaat ongetwijfeld in meerdere lijsten doen opduiken dit jaar.

Tracklist:

  1. Disruption
  2. Enslaved By Existence
  3. Organless Body
  4. Hurlements En Faveur De FKM
  5. Negentropy (Fertility Sovereign)
  6. Je Pense Donc Je Fuis

  • Label: Agonia Records
  • Release: juli 2018