Ende – Goétie Funeste

Ende laat er geen gras over groeien. Met Emën Etan nog vers in het geheugen, mochten we ons deze week reeds over diens opvolger buigen. De derde full length van de Fransmannen behaalde vorig jaar (welverdiende) hoge scores en de band leek meer dan ooit op dreef te zijn. Van die vonk hebben de heren geprofiteerd om meteen ook Goétie Funeste in het leven te roepen. Benieuwd of zij met dit vierde album een vervolg kunnen breien aan hun succesverhaal.

Goétie Funeste is veruit het donkerste werk van de band tot op heden. Traditiegetrouw wordt de plaat ingeleid door het bloedstollende zuchten van Moeder Natuur, wat de luisteraar onderdompelt in de typerende, kille atmosfeer die over alle releases heerst. Met Crawling In Winter volgt daarop meteen mogelijks één van de sterkere nummers tot dusver. Er lijkt subtiel te zijn gesleuteld aan de productie; het geluid klinkt tegelijkertijd veel obscuurder en ruwer, maar ook zuiverder, hetgeen de muziek absoluut ten goede komt. Het geheel klinkt een pak intenser en meer details zijn waarneembaar, daar waar die op vorig werk af en toe gemist werden. Op vlak van gitaar wordt er slim en ruimschoots voldoende gevarieerd tussen vlijmscherpe, tot in de perfectie geslepen riffs en tragere, groovy momenten. Alles loopt prima over in elkaar en alle zeven nummers (alsook de intro en sfeervolle interlude The Unearthly Ones) razen genadeloos aan de luisteraar voorbij. Qua vocals kan je je opnieuw verwachten aan feilloze, venijnig ruwe screams en ook hier is daar op geen enkel moment iets op aan te merken. Deze vierde langspeler ligt ontzettend fijn in het gehoor.

In veel opzichten is Goétie Funeste meer van hetzelfde, maar dan wel opnieuw een niveau hoger. Met elke release stabiliseert de band zijn positie als één van de interessantste blackmetalbands van het moment; door trouw te blijven aan hun eigen recept en waar nodig de zaken ietsje bij te sturen, raakt Ende steeds waar het pijn doet. IJzersterke plaat en ideale opvolger van het vorig jaar verschenen Emën Etan.

Tracklist

 1. From The Tomb
 2. Crawling In Winter
 3. Blakolla
 4. A Ta Peau Glabre
 5. A Seventh Gate of a Seventh Sin
 6. The Unearthly Ones
 7. Ars Goetia
 8. A Circle Made of Human Remains
 9. In Bones

Score: 95/100

 • Label: Obscure Abhorrence Productions
 • Release: maart 2018

Bestel Goétie Funeste hier.