Ende – The Rebirth of I (vinyl reissue)

Normaal ben ik geen fan van oude koeien uit de sloot halen, maar voor één keer ga ik het toch doen. Plaat in kwestie is The Rebirth of I, de tweede langspeler van Ende. De Franse band is aan een flinke opmars bezig en wist met zijn vorige twee releases menig blackmetalfan te bekoren. Cold Dark Matter Records brengt dit werk uit 2015 deze maand opnieuw uit op vinyl.

Ende is vooral heel sterk in het scheppen van een grimmige, koude en authentieke sfeer. Aan de hand van samples met natuurlijke en obscure geluiden die perfect worden aangewend, wordt telkens een indrukwekkend totaalbeeld geschetst. Latere releases bewijzen dat er tegenover The Rebirth of I op dat vlak nog heel wat vooruitgang zal worden geboekt, maar ook hier zit dit al best snor. Een ander sterk punt is het zeer strakke samenspel; deze heren zijn prima op elkaar ingespeeld op alle vlakken en dat is eraan te horen. Vlijmscherpe riffs worden met pijlsnel, furieus slagwerk vervlochten en de ruwe vocals van I.L geven een extra venijnige touch aan het geheel, maken het compleet. Door regelmatig te variëren in tempo doet de muziek dan weer ijskoud en haatdragend, dan weer bezwerend aan waardoor je als luisteraar steeds geboeid blijft.

The Rebirth of I is een heerlijk traditionele plaat, waar ik nog geregeld naar terug grijp. Hoewel dit de tweede full length is, is dit eigenlijk het debuut van Ende zoals we het nu kennen. De band geeft een geheel eigen draai aan het succesvolle blackmetalrecept en hoewel het werk een pure nineties spirit uitademt, hoor je zó de ideeën van de leden zelf terug. De combinatie van een grote muzikaliteit, goede techniek en integriteit maken deze plaat ook ruim 2 jaar later nog een aanrader voor alle fans van het genre.

Tracklist

  1. Den Glemte Skogen
  2. Black Sorcery of the Great Macabre
  3. An Ode to Bathsheba
  4. Seul, Vers les Ténèbres
  5. Aux Relents Fiels
  6. Channeling of the Howling Witch
  7. Une Forêt de Cadavres
  8. Quintessence of Evil
  9. May, 1885

Score: 85/100

 

Reviews

Volg Ende