Foscor – Les Irreals Versions

Foscor bezorgde me deze maand een flink déjà vu-gevoel met de release van Les Irreals Versions. Bijna exact een jaar geleden bracht de Catalaanse atmosferische metalband onder Season Of Mist immers een album uit genaamd Les Irreals Visions, met een quasi identieke tracklist en dromerige albumhoes. Het gaat dit keer echter om een speciale, uitsluitend digitale release waarop verschillende eerder uitgebrachte nummers in een nieuw jasje werden gestoken.

click

Van de zes nummers die dit album opmaken zijn er vijf afkomstig van Les Irreals Visions uit 2017 en één van het in 2014 verschenen Those Horrors Wither. Allemaal werden ze gestript tot hun pure essentie en vervolgens op delicate wijze weer opgebouwd tot nieuwe, meer discrete versies van zichzelf. De muziek is veel ingetogener, met zachte pianotonen, zweverige melodieën en betoverende cleane zang die je voorzichtig meevoeren. Deze laatste wordt gebracht in de eigen taal van de heren, hetgeen de muziek een extra dromerige, onaantastbare dimensie geeft.

Over het algemeen acht ik dit soort releases eerder overbodig, maar Foscor is er in geslaagd om zijn luisteraars écht iets moois aan te reiken en een meerwaarde toe te voegen aan zijn repertoire. De poëtische, melancholische stijl van de Catalanen doet denken aan acts als Katatonia en het iets progressievere Lantlôs, maar is dankzij het gebruik van de eigen taal en unieke kijk op de composities nog net dat tikkeltje mysterieuzer. De herwerkte versies op deze plaat bevatten nog steeds het oorspronkelijke idee dat de band voor ogen had, maar spreken door de meer bescheiden instrumentale partijen meer tot de verbeelding. De perfecte plaat voor zij die zichzelf even willen verliezen in muziek.

Tracklist:

  1. Instants
  2. Altars
  3. Encenalls De Mort
  4. Espectres Al Cau
  5. Les Irreals Visions
  6. L.amor.t

  • Label: Season Of Mist
  • Release: augustus 2018 (digitaal)