Goatmoon – Stella Polaris

Goatmoon, steevast garant voor kwaliteit. Waar de eerdere releases vooral rauw en punkachtig waren, slopen er met Varjot en Voitto tai Valhalla meer folk-aspecten en melodie binnen het geluid van de Finse pagan blackmetalband. Desondanks bleef het rauwe, furieuze karakter van Finnish Steel Storm eveneens bewaart. En daar is nu dan Stella Polaris, dat de ingeslagen weg verder vervolgt.

Maar voor we daar verder op in gaan, is er allereerst het wit/blauw/paars/roze artwork, met een Mjölnir in het midden, dat de aandacht trekt. Het draagt een atmosfeer uit van lange, koude Finse winternachten. Als we dat doortrekken op muzikaal vlak, vraagt dat om veel atmosfeer en melodie. En inderdaad. Stella Polaris borduurt verder op de ingeslagen weg met Varjot en Voitto tai Valhalla. Dat betekent veel melodie, zoals in de titeltrack, Kansojen Hävittajä en het instrumentale Sonderkommando Nord. Met het korte Wolf Night keert zowaar nog even de punkversie van Goatmoon terug; een welkome afwisseling. Hoogtepunt van de plaat is echter het folky Warrior met zijn heerlijke openingsriff en vele tempowisselingen.

De man achter Goatmoon, BlackGoat Gravedesecrator, levert met Stella Polaris weer een zeer solide plaat af. Pagan black metal in zijn eenvoud, van een oerdegelijk niveau. Geen bullshit onderweg en nergens diepgaand; Stella Polaris raast zich er in ruim een half uur doorheen. Ietwat aan de korte kant en misschien net niet zo sterk als zijn voorgangers; desondanks is Stella Polaris een prima plaat geworden.

Tracklist:

  1. Intro
  2. Stella Polaris
  3. Kansojen Hävittäjä
  4. Wolf Night
  5. Sonderkommando Nord
  6. Warrior
  7. Conqueror
  8. Overlord

Score: 79/100

  • Label: Werewolf Records
  • Release: Februari 2017