HAR – Visitation

Met Blood Harvest Records zit je vrijwel altijd goed qua kwaliteitsvolle underground releases. Zo bracht het Zweedse label deze week ook Visitation uit, de nieuwste ep van HAR uit Israël. De heren brengen hierop drie nummers ten gehore die aan ondergetekende een welgemeende, op en top Vlaamse “amai m’n botten” wisten te ontfutselen.

Meer dan één keer zelfs. Visitation klokt af op slechts 18 minuten, maar laat in die tijd heel wat beloftevols horen. Hoge, onheilspellende geluiden en dreigende gitaren leiden het eerste nummer A Shadow Henosis in, waarna de zanger van dienst met een diepe grunt de draaikolk van smerige death/blackmetal in gang slingert. Die giftige grunts zijn tijdens alle nummers vrij laag gehouden in de mix, waardoor ze zich eerder mengen in de chaos van de plaat, dan er bovenuit steken. Een zeer goede keuze: de dichte storm aan geluid die op deze manier ontstaat luistert héérlijk weg. Bovendien lijkt de beste man heel wat te kunnen met zijn stem; naast grunts is er hier en daar ook plaats voor afschuwelijke kreten of gejammer dat rechtstreeks uit een nachtmerrie kon komen. De combinatie logge drums en donderende baslijnen zorgt op sommige momenten voor een zware deathmetalvibe, maar onderliggende dissonante tonen en ziekelijk vervormde melodieën flirten constant met het blackmetalgenre. Meestal neemt laatstgenoemde dan ook de overhand en de uiterst kwaadaardige, doch gecontroleerde chaos die HAR uit zijn instrumenten tovert is van behoorlijk niveau.

Visitation is naar het schijnt de voorbode van een full length die er volgend jaar zit aan te komen en dus hebben we meteen iets om naar uit te kijken. HAR levert met zijn nieuwe ep namelijk drie oerdegelijke chaotische werkstukken af. Gaat u vooral zelf eens luisteren.

Tracklist

  1. A Shadow Henosis
  2. From the Blood of a Whirling Dagg
  3. Conjure the Black Flame

Score: 80/100

  • Label: Blood Harvest Records
  • Release: maart 2018

[bandcamp width=100% height=120 album=1285371879 size=large bgcol=333333 linkcol=0f91ff tracklist=false artwork=small]