Imperial Triumphant – Vile Luxury

see url Een naam die de laatste tijd veel opduikt is de naam van Imperial Triumphant. Niet zo heel gek, want de band leverde met het enkele maanden geleden verschenen Vile Luxury een zeer puike plaat af waarin extreme en complexe death metal gemixt wordt met jazz. Een idee dat vrij krankzinnig klinkt, maar in uitvoering uitermate goed slaagt.

click Imperial Triumphant heeft zich op Vile Luxury in een klap een eigen sound aangemeten. Als ik referenties moet noemen, is dat de complexiteit van een band als Deathspell Omega en de naargeestigheid van Aevangelist. Beiden opereren echter in een smallere kring, waar Imperial Triumphant toch ook al enigszins de mainstream heeft weten te bereiken. Niet zo heel gek, want opzienbaarlijke ideeen doen het vaak goed bij het grotere publiek; als de uitvoering ook maar een beetje degelijk is. Zie bijvoorbeeld Zeal & Ardor met zijn ‘blues black metal’, dat zeker (nog) geen wereldband is, maar wel al de grote festivals aandoet.

Goed, terug naar Imperial Triumphant dus. De ingewikkelde death metal van de New Yorkers wordt grotendeels ondersteund door een divers aantal blazers. Het gevoel dat de jazz-stukken doet opwekken sluit uitermate goed aan bij de fameuze art deco stijl van de jaren ’20 en ’30 die nog steeds veel terugkomt in het straatbeeld van New York. Imperial Triumphant geeft er echter nog een nare twist aan door zijn duistere death metal zorgvuldig op te bouwen en te wisselen in het type vocals. Zo vallen de screams in bijvoorbeeld Chernobyl Blues, die richting het einde alleen maar luider worden, in de naarste categorie. Ook het basspel en het drumwerk in met name Cosmopolis zijn indrukwekkend. Daarmee bewijst de New Yorkse formatie dat de heren behoorlijke nummers kunnen schrijven en daarnaast ook nog uitstekende muzikanten zijn.

http://aefsupply.com/anal-stimulation-masturbation Dat er vanwege de ongebruikelijke combinatie aan muziekstromingen op het moment een redelijke hype ligt rondom Imperial Triumphant is logisch. Gelukkig blijken de heren met Vile Luxury daadwerkelijk een uitstekende band te zijn en in die zin is de aandacht rondom het gezelschap zeker te verklaren. Mocht je tot slot na het lezen van deze review van plan zijn Vile Luxury een kans te geven, doe dat dan op set goede speakers of met een goede koptelefoon. De diverse lagen die dit album rijk is komen zo het best tot zijn recht!

Tracklist:

  1. Swarming Opulence
  2. Lower World
  3. Gotham Luxe
  4. Chernobyl Blues
  5. Cosmopolis
  6. Mother Machine
  7. The Filth
  8. Luxury in Death

  • Label: Gilead Media
  • Release: Juli 2018