Inferno – Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution)

Alweer album nummer zeven sinds de eeuwwisseling van het Tsjechische Inferno. Toch blijft er progressie in de platen zitten die de blackmetaloutfit uitbrengt. Dat wil zeggen: Waar de band ooit rauwe black metal speelde met paganistische motieven, evolueerden de Tsjechen langzamerhand richting een gelaagder geluid met meer aandacht voor het spirituele. Daar maakte Inferno al indruk mee op zijn voorganger, Omniabsence Filled by His Greatness, maar met de nieuwste release gaan de heren nog een stapje verder. Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution) is de naam van het beestje en is (genre) overstijgend; op een unieke manier.

Volgens eigen zeggen komt Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution) voort uit spirituele extase en de diepste diepte van het onderbewustzijn. Het is een mooie samenvatting hoe je Gnosis Kardias inderdaad zou kunnen ervaren. Opener The Innermost Disillusion is daar al een goed voorbeeld van. Aan de ene kant heeft de overwegend ingetogen track een inktzwart aspect (zeker in de eerste helft), maar aan de andere kant is er die bevreemde, doch zeer geslaagde melodie die langzamerhand zijn aandacht op gaat eisen. Dat gebeurt al helemaal na iets meer dan vier minuten, wanneer je als het ware in een soort hypnose nog verder mee wordt vervoerd in het spirituele aspect. De muziek heeft tevens een behoorlijk psychedelisch randje.

En als we alsmaar verder trekken door Gnosis Kardias, raken we steeds meer verwijderd van de werkelijke wereld. Met dank aan de hypnotiserende, psychedelische aspecten in de muziek zelve en de bezwerende zang van Acherontas V.Priest, die een gastbijdrage levert. Dan is er daar de track Upheaval of Silence, die wat meer nadruk legt op het geschifte onderbewuste. Hoewel dit nummer eveneens bijzonder bedwelmend van aard is, komen de wat duistere aspecten iets sterker naar voren in een mengelmoes van dissonantie, zware drums en bevreemde vocalen. Diezelfde lijn wordt in eerste instantie doorgezet met Omega Greater than One (Oscillation in Timelessness), maar mondt later uit in een kort ambient-gedeelte waarin vervolgens de psychedelica-kant weer de boventoon heeft. Over het geheel voelt het alsof er twee soorten krachten op je aan het inwerken zijn. Eén kracht die het zijn in het dagelijks leven doet overstijgen en één kracht die je dieper de afgrond in wil slepen. En dat binnen één plaat.

Met Gnosis Kardias levert Inferno zodoende buitengewoon interessant werk af en daarmee is Gnosis Kardias de zoveelste kwaliteitsvolle release van 2017. Toch is dit er eentje die uniek in zijn soort is. Genre overstijgend, richting psychedelica, en op die manier heel ingetogen, met een grote spirituele lading. En daarnaast is ook altijd die duisternis aanwezig die invloed blijft uitoefenen. Gnosis Kardias schotelt je twee bestemmingen voor. Aan de luisteraar de taak om jouw geschikte bestemming te vinden.

Tracklist:

  1. The Innermost Disillusion
  2. Abysmal Cacaphony
  3. Upheaval of Silence
  4. Ω ≻ 1 (Oscillation in Timelessness)
  5. Gate-eye of Fractal Spiral
  6. Orison for the Baneful Serpent

Score: 90/100

  • Label: W.T.C. Productions
  • Release: April 2017