Dark Funeral: Sterker dan ooit tevoren

Dark Funeral logoRondom de Zweedse blackmetalband Dark Funeral is het een aantal jaar vrij stil geweest op het gebied van releases van nieuw materiaal. Tot voor kort, toen de band een nieuw album aankondigde en er voor het eerst in zes jaar vers geluid te horen was van de band. Inmiddels zijn we ook ruim zes maanden verder en is het zesde album van Dark Funeral net uit. Reden genoeg om een babbel te slaan met bandleider Lord Ahriman.

Hallo Lord Ahriman, gefeliciteerd met Where Shadows Forever Reign! Op dit moment hebben jullie al enkele voorproefjes vrijgegeven, hoe zijn deze tot nu toe ontvangen?

Lord Ahriman: Werkelijk fenomenaal! Echt enorm goed. Ik kijk elke dag tussen de reacties en veel mensen denken dat dit ons beste album tot op heden is. En dat is echt heel cool.

Was je van te voren bang voor eventuele negatieve reacties?

Lord Ahriman: Ik heb daar niet echt aan gedacht. Iedereen in de band is enorm tevreden met het album. En we voelden deze keer echt iets speciaals, dat we iets bijzonders konden doen. Het gevoel zelf en het werken aan de plaat…de spirit was heel goed, iedereen zat er bovenop. Tuurlijk, er zijn altijd mensen die je bekritiseren, wat je ook doet, en sommigen zullen het goed vinden en anderen niet. Maar ditmaal, de respons is gewoon zo overweldigend!

Op deze plaat horen we Heljarmadr achter de microfoon. Hoe ben je bij hem terecht gekomen?

Lord Ahriman: Een aantal jaar terug, deden we een soort tribute/anniversary show en we waren op zoek naar een support act voor dat optreden. En na een hoop discussie, leek het ons cool om een nieuwere band een kans te geven in plaats van een oudere. Het moest een band zijn die we goed vinden en die meer aandacht verdient en uiteindelijk solliciteerde de band van Heljarmadr (Grá) hiervoor. Vervolgens spraken we een aantal keer met elkaar af en hadden we het over muziek en dergelijken en hadden we een heel goed gevoel over deze band. Bovendien waren ze ook nog eens totaal verschillend van Dark Funeral, dus dat was ook een pluspunt. Dus ja, we nodigden hen uit en het was een groot succes, van beiden kanten.

Vlak daarna stuurde Heljarmadr mij een e-mail waarin hij zei dat hij wist dat we naar een nieuwe zanger op zoek waren en vroeg of hij het eens mocht proberen. Vanwege het voorgaande, hadden we al een goed gevoel over hem, hij heeft een goede persoonlijkheid en is een sterke professional. Heljarmadr deed daarna een paar keer met onze rehearsals en dat ging heel erg goed. Wanneer je in een rehearsal zit voor een aantal weken en maanden , leer je elkaar ook echt goed kennen, weet je. En die goede chemie ging maar door tussen ons…en ja, hier zijn we dan, haha. Hij is echt een fantastische gast en een goede zanger!

Dark Funeral - Heljarmadr
Zanger Heljarmadr

Heeft Heljarmadr ook bijgedragen aan het schrijfproces van enkele nummers, of heb je wederom alles zelf geschreven?

Lord Ahriman: De nummers heb ik voornamelijk zelf geschreven, met een kleine input van de overige bandleden. Betreft de lyrics: daar is Heljarmadr voornamelijk verantwoordelijk voor, al heb ik zelf ook wat bijgedragen daaraan. Ik was eigenlijk meer betrokken dan ooit bij de lyrics.

Toen we begonnen met het album, wist ik dat Heljarmadr een belangrijk deel voor zijn rekening nam in aspect van de lyrics en de zang. Deze keer wilde ik er echt zeker van zijn dat de muziek, het gevoel en alles wat achter de muziek schuilt een symbiose was. Toen ik de nummers schreef, had ik veel discussie met hem in de zin van: dit is mijn idee achter de muziek en werk daaruit verder. Dus ja, ditmaal is de muziek en lyrics echt een symbiose en ik heb het idee dat dat een hele sterke impact heeft.

Waaruit komt de inspiratie voor de lyrics ditmaal vandaan?

Lord Ahriman: Op Where Shadows Forever Reign staan de songs As I Ascend en Temple of Ahriman, die helemaal mijn idee zijn en voortkomen uit privé ervaringen. Die twee zijn voor mij persoonlijk de meest belangrijke nummers voor dit album en staan ook symbool voor deze plaat. De muziek en lyrics moesten samen perfect zijn, het moest zijn zoals ik het wilde, hoe ik het voor me zag toen ik die nummers schreef. En ik denk dat uiteindelijk ook perfect is uitgedraaid.

Dark Funeral - Where Shadows

Een gedeeltelijk nieuwe line-up en een lange periode waarin er niks is uitgebracht. Zou je Where Shadows Forever Reign daarom kunnen beschouwen als een soort nieuwe start voor de band?

Lord Ahriman: Hmm, dat weet ik niet. Elk album dat je uitbrengt voelt namelijk als een soort nieuwe start, want als je een nieuwe plaat uitbrengt, focus je je daar natuurlijk op. Misschien dat het deze keer wel wat anders was in vergelijking met voorgaande keren. Maar elk album dat we schrijven en releasen is iets nieuws waarbij je nieuwe doelen zet en dergelijke.

Op dit moment is Dark Funeral jouw enige band. Speel je nooit met het verlangen om een tweede project te starten waarin je dingen kwijt kunt die niet thuishoren in Dark Funeral?

Lord Ahriman: Mijn leven is Dark Funeral. De muziek die ik schrijf voor de band, dat ben ik zelf en het is wat ik graag wil doen en spelen. Natuurlijk is het goed om wel eens andere dingen te proberen, maar ik heb er weinig interesse in om veel zijprojecten te hebben. Er is wel wat aan de gang; laten we zeggen dat ik een aanbieding heb gekregen om co-writing te doen. Het is iets totaal anders dan Dark Funeral en dat is wel interessant. Want als ik iets anders doe, dan moet het ook echt iets totaal anders zijn omdat het anders gewoon geen betekenis heeft. Maar voorlopig consumeert Dark Funeral al mijn tijd en het is ook mijn leven. Als er echt een keer tijd is en ik heb de inspiratie ervoor, dan zou ik het misschien doen. We zullen zien!

Dark Funeral - Lord Ahriman
Gitarist en bandleider Lord Ahriman

Op dit moment schieten er overal en nergens nieuwe black metal groepen als paddenstoelen uit de grond, zoals in IJsland en Polen. Volg jij die ontwikkelingen een beetje?

Lord Ahriman: Ik heb nog niet echt veel naar die nieuwere bands geluisterd. Wel luister ik nog naar post-blackmetalbands, groepen waarmee ik opgroeide en uiteraard black metal uit de vroege jaren ’90. Ik denk dat ik in die hoeken nog steeds het meeste terugvind waar ik van houd. Maar aan de andere kant, ik heb nog weinig aandacht geschonken aan nieuwere bands, al sta ik er wel voor open om naar groepen te luisteren die ik nog niet ken omdat dat gewoon enorm boeiend is, al is het wel moeilijk om indruk te maken. Wanneer ik naar muziek luister, ben ik op zoek naar een complete ervaring en voorlopig is er nog niet een band die echt mijn aandacht heeft.

In de wereld zijn er verschillende groepen die door middel van religie de macht proberen te krijgen. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Lord Ahriman: Verschrikkelijk, al is het altijd al zo geweest, want dat is waar religie om draait: om mensen in hun macht te hebben. En datgene wat er op het moment aan de gang is in het Midden-Oosten, is wat er in Europa 2000 jaar geleden gebeurd is. Maar ook recentelijk nog in Polen en Ierland bijvoorbeeld met extreme katholieke groeperingen. Religie heeft de wereld gewoon altijd al verneukt.

Is er dan ook wel plaats voor religie in muziek?

Lord Ahriman: In mijn ogen hoort muziek niks te maken te hebben met politiek en/of religie. Muziek hoort wel ergens voor te staan, zoals uiteraard Dark Funeral.

Dus… nieuw album, nieuwe line-up, jullie gaan langs een aantal festivals… De toekomst ziet er goed uit voor Dark Funeral.

Lord Ahriman: Zeker weten! En ik kan ook niet wachten totdat iedereen eindelijk het nieuwe album kan horen. De responsen zijn tot zover al zo geweldig, wat echt goed voelt. Op de plaat laten we veel nieuws horen. Het is uiteraard nog steeds Dark Funeral, al zit er overal zoveel meer gedachte en meer gevoel achter. Maar ja, het ziet allemaal inderdaad goed uit!

Bedankt voor je tijd en moeite! Is er nog iets wat je kwijt wil aan onze lezers?

Lord Ahriman: Ik hoop dat mensen het album goed gaan vinden. En ik kan niet wachten om te gaan touren!

Dark Funeral band
Dark Funeral 2016