Katatonia – The Fall of Hearts

Vier jaar hebben we er op moeten wachten: een nieuw studioalbum van Katatonia. Na de release en tour van Dead End Kings, hielt de Zweedse band zich vooral bezig met akoestische songs en dat resulteerde in Dethroned and Uncrowned en Sanctitude. Zeker aangename releases om eens te beluisteren, maar toch begon langzamerhand het verlangen naar echt nieuw materiaal te komen. Nu is dat nieuwe materiaal er dan eindelijk, in de vorm van The Fall of Hearts.

Wat direct opvalt aan The Fall of Hearts is de lange speelduur, en dan reken ik de bonustracks bij eventuele speciale releases nog niet mee. Het tiende album van de Zweden klokt af op ruim 67 minuten en dat lijkt een behoorlijke kluif te gaan worden. Maar gelukkig valt dat allemaal wel mee.

Opener van The Fall of Hearts is Takeover, dat voor hedendaagse Katatonia-begrippen ook een behoorlijke lengte kent met zijn zeven minuten. Noemenswaardig aan deze track is dat het bizar veel tempowisselingen kent, haast tegen progressieve metal leunend aan. Van kalmere naar ruigere stukken en weer terug, plus een piano en een mooie gitaarsolo. Ondertussen kwijnt zanger Jonas Renkse zich ook prima van zijn taak, al zijn we niet anders gewend van de Zweed.

Na Takeover volgen ondermeer Serein, Old Heart Falls, Decima en Residual. Waar ik bij Old Heart Falls iets teveel het idee heb dat er geleend is bij songs die de band in het verleden geschreven heeft, valt ondermeer ook op dat het allemaal bijzonder ingetogen is. Slechts in Sanction en Serac gaan de remmen weer even los van het gaspedaal. Voor de afwisseling het had zeker geen kwaad gekund als de melancholische band dat iets vaker had gedaan. Gelukkig wordt dat allemaal weer deels goed gemaakt met het heerlijke Last Song Before the Fade, waarbij ik trouwens eventjes moet denken aan July, dat in potentie een gave livekraker kan worden. Overigens bevat dit nummer, net als Takeover, aardig wat tempowisselingen waar liefhebbers van bijvoorbeeld Opeth zich zeker wel raad mee zullen weten.

Desondanks zal The Fall of Hearts zich niet kunnen meten met het beste werk van de heren. Want hoewel er zeker een aantal goede nummers op deze tiende plaat te vinden zijn, blijft het over het geheel net allemaal iets te lief. Daarbij helpt ook niet dat er bij vlagen vrijwel letterlijk gekopieerd is uit eerdere songs van het oeuvre van de band. Positief zijn dan wel weer de progressievere inslagen in nummers als Takeover, Last Song Before the Fade en het afsluitende Passer, waar plots wel alle registers worden open getrokken. Gelukkig genoeg wordt The Fall of Hearts nergens echt saai, waardoor dit werkje ook vrij aardig wegluistert, ondanks de lange speelduur. Al met al is The Fall of Hearts dus een solide plaat geworden, waar best een hoop fans blij mee zullen zijn.

Tracklist:

 1. Takeover
 2. Serein
 3. Old Hearts Falls
 4. Decima
 5. Sanction
 6. Residual
 7. Serac
 8. Last Song Before the Fade
 9. Shifts
 10. The Night Subscriber
 11. Pale Flag
 12. Passer

Score: 75/100

 • Label: Peaceville Records
 • Release: Mei 2016

Links: