Knokkelklang – Jeg begraver

“Het geluid van botten”, dat is de betekenis van de naam van het Noorse Knokkelklang. Zo naargeestig als de bandnaam klinkt, minstens zo naargeestig is de muziek. IJskoud en depressief met een onaangename twist. Mocht je de reeds verschenen demo’s hebben kunnen smaken van dit gezelschap, dan is Jeg begraver vast en zeker jouw ding. Ook als je iets hebt tegen alles wat leeft, is dit Jeg begraver een uitstekende soundtrack.

Jeg begraver bestaat slechts uit drie nummers, maar daarvan klokt er één boven de twintig minuten uit en één rond het kwartier. Verwacht je dus met dergelijke lengtes aan vooral uitgesponnen, atmosferische nummers. Het melancholische geluid dat Knokkelklang al op zijn demo’s bracht, heeft de band weten uitkristalliseren tot een ultiem feestje van wanhoop en depressie. Niet geheel onlogisch ook met een albumtitel die zich vertaald naar “ik begraaf”. De diepe treurnis die de hele plaat aanwezig is, wordt op momenten nog eens extra kracht bij gezet in bijvoorbeeld de tempoversnelling richting het einde in de titeltrack die als opener fungeert. Nog meer richting het einde van deze track is er ruimte voor allerlei achtergrondgeluiden, die de atmosfeer nog eens versterken.

Urstanken is van hetzelfde laken een pak, dat je nog verder de afrond induwt. Mocht dat uiteraard nog mogelijk zijn na de lijkbleke eerste twintig minuten. Bezinning volgt tot slot in Åndedragenes hvin, een relatief korte ambient-georiënteerde track, die overigens niet minder melancholisch is.

Jeg begraver is met afstand de koudste en meest depressieve plaat die ik dit jaar gehoord heb. Knokkelklang is er zeer zeker in geslaagd zijn reeds opgebouwen reputatie eer aan te doen met een voortreffelijk debuut. Mocht de zomer te warm en te vrolijk zijn voor jou en/of heb je een hekel aan de mensheid an sich, dan raad ik je van harte aan om Jeg begraver aan te schaffen.

Tracklist:

  1. Jeg begraver
  2. Urstanken
  3. Åndedragenes hvin

Score: 90/100

  • Release: Mei 2018
  • Label: Terratvr Possesions