Limbonic Art – Spectre Abysm

Limbonic Art heeft er een opmerkelijke weg opzitten. De band werd in 1993 opgericht door ene Daemon, maar na een kleine tien jaar hielden de heren het voor bekeken wegens een gebrek aan ideeën. Vrij snel kwamen ze opnieuw bij elkaar en brachten het legendarische Legacy of Evil uit. Een heropleving die van korte duur leek te zijn; kort na de release wordt medelid Morfeus uit de band gegooid en de volgende langspeler Phantasmagoria, met Daemon als enige lid, valt niet overal in de smaak. Opvolger Spectre Abysm is opnieuw een soloalbum geworden en werd onlangs uitgebracht door Candlelight Records. Benieuwd wat dat gaat geven.

Wat achtergrondinformatie kan nooit kwaad, maar om eerlijk te zijn kan dat eeuwige gekibbel tussen artiesten mij volledig gestolen worden. Waar het nog steeds om draait, wat echt telt, is de muziek die je je fans voorschotelt. Helaas is die in dit geval net iets minder opmerkelijk – wat niet betekent dat het slecht is. Het achtste album van de ‘band’ schiet namelijk met volle kracht en overtuiging uit de startblokken. Opener Demonic Resurrection duurt ruim tien minuten en is door en door episch – symfonische blackmetal ten top. Bombastisch slagwerk, ijzingwekkende riffs en opdringerige screams vormen een flinke vuist in het gezicht van de luisteraar, maar tot een heuse afranseling komt het nooit. De overige nummers zitten steeds goed in elkaar, maar zijn gewoonweg teveel van hetzelfde. Dezelfde kunstjes worden bijna de volle drie kwartier herhaald en op geen enkel moment is deze plaat echt ‘spannend’. Richting einde zijn er wel opnieuw enkele interessantere momenten te bespeuren, zoals Disciplina Arcani dat opvallend donker aandoet tegenover de andere tracks. Een pisnijdige stem en dramatisch orgel doen dienst als inleiding, een reeks mysterieuze geluiden vormen de overgang naar het slotnummer dat opnieuw iets sterker is dan de voorbije songs. Gemengde gevoelens, dus.

Spectre Abysm is zeker te genieten, maar komt helaas zelden boven de middelmaat uit. Op enkele nummers na (de openingstrack en twee laatste nummers), is het allemaal een beetje meer van hetzelfde. Beluister het album hieronder vooral zelf eens.

Tracklist:

  1. Demonic Resurrection
  2. Ethereal Traveler
  3. Omega Doom
  4. Requiem Sempiternam
  5. Triumph Of Sacrilege
  6. Disciplina Arcani
  7. Through The Vast Profundity Obscure

Score: 70/100

  • Label: Candlelight Records
    Release: juli 2017

https://www.youtube.com/watch?v=hb0LOWVcEPk