Maak kennis met Ende

Eén van de betere splitalbums van het jaar werd ons gebracht door de Franse band Ende en Sorcier Des Glaces uit Canada. Hoewel die eerste met Le Puits Des Morts een inmiddels vierde, ijzersterk werk aan de collectie toevoegt, lijken maar weinig mensen bekend te zijn met deze band. Hoog tijd dus om de heren eens voor te stellen en hen aan de tand te voelen over hun jongste release. Zanger I.L stond ons graag te woord.

Hallo, I.L. Kan je Ende even voorstellen aan de lezers?

I.L: In feite bestaat Ende sinds 2010, maar reeds daarvoor werd actief aan de muziek gewerkt. De eerste opnames van de band dateren van de periode 2004 tot 2008.

Kort gezegd keert Ende terug naar de jaren negentig; daar waar vele bands zijn opgehouden te bestaan of hun stijl drastisch veranderd hebben. Wij nemen de draad weer op waar die bands hem hebben laten vallen. Een hoop thema’s werden opeens niet langer aangehaald in de muziek en teksten en laat dat net de thema’s zijn die ons tot op de dag van vandaag zeer dierbaar zijn, vooral hekserij en individualisme. Waar vele bands deze onderwerpen eerder op een fantastische manier bezingen, kiezen wij voor een realistische, meer macabere benadering.

see url Onlangs brachten jullie een split uit met het Canadese Sorcier Des Glaces, genaamd Le Puits Des Morts. Hoe zijn jullie precies bij elkaar terecht gekomen?

I.L: Sorcier Des Glaces is een band waarvan we de muziek énorm waarderen. Bovendien hebben we een zeer goede relatie met de band. Zowel Ende als Sorcier Des Glaces speelden al een tijdje met het idee een split uitbrengen en dus was dit een logische keuze voor ons. Dankzij het feit dat we beide bij hetzelfde label (Obscure Abhorrence Productions) zijn ondergebracht, is de samenwerking vlot tot stand kunnen komen.

Hoe kijk je terug op die samenwerking met Sorcier Des Glaces?

I.L: Iedereen had dezelfde visie over het thema en het gevoel dat we naar voren wilden brengen in de muziek. We wilden iets solitair, iets misantropisch – niet iets oppervlakkigs, maar écht diepgaand. We wilden even heel ver weg zijn van deze verdomde wereld. In Frankrijk hebben we een uitdrukking: “Vivons heureux, vivons cachés”, misschien hebben jullie in het Nederlands ook zoiets? – Enig opzoekwerk leerde ons dat dat niet het geval is. De uitdrukking betekent zoveel als “Leef gelukkig, leef discreet”: het is beter om teruggetrokken te leven, je leven privé te houden. – Deze uitdrukking vat in ieder geval perfect de sfeer van de split samen.

LE PUITS DES MORT cover artwork 2016

Waarnaar gaat je voorkeur uit? Splits of langspelers met enkel je eigen band?

I.L: Goh weet je, dat zijn twee totaal verschillende zaken. Een eigen album is veel persoonlijker en individueler; het bevat de visie die je op dat exact moment hebt over bepaalde zaken. Een split vergt een andere aanpak, is veel meer extravert. Samen met de andere band(s) werk je samen en probeer je een evenwicht te vinden tussen de ideeën die je hebt, een samenhang te creëren. Op het eerste gelijknamige nummer van onze split Le Puits Des Morts hebben we bijvoorbeeld de zang volledig verdeeld onder een aantal verschillende personen. Compleet anders dan met een full length dus, maar wel een bijzonder verrijkende ervaring.

Wat is, volgens jou, het sterkste punt van Le Puits Des Morts?

I.L: Het sterkste punt? Dat we erin geslaagd zijn om een mooi, samenhangend geheel te creëren en onszelf terug te vinden in elkaars muziek, zonder die in een soortgelijke richting te laten evolueren.

Heb je een favoriete nummer van de split?

I.L: Van Sorcier Des Glaces of Ende? Ik vind de nummers van Sorcier Des Glaces allemaal evenwaardig en even functioneel – ik zou echt geen favoriet kunnen aanduiden. Wat de Ende-nummers betreft, daar ga ik zonder twijfel voor Notre Falaise. Dat nummer vertegenwoordigt iets zeer persoonlijks voor mij, zowel op vlak van muziek als tekst. Het staat symbool voor iets heel speciaals in mijn leven, wat ervoor gezorgd heeft dat ik de muziek maak die ik maak en ook zal blijven maken in de toekomst. Het is iets wat ik tot de dag van mijn dood zal meedragen.

Het is een bijzonder druk jaar op vlak van releases; het genre wint duidelijk aan populariteit en blackmetalbands schieten als paddenstoelen de grond uit tegenwoordig. Hoe sta je daar tegenover?

I.L: Ik herinner me nog toen Cruelty and the Beast van Cradle of Filth uitkwam in ’98. Het aantal jongens die een blackmetalband wilden beginnen nam toen buitengewone proporties aan. Via Cradle of Filth leerden ze vervolgens andere groepen kennen als Darkthrone of Mutiilation, wat heeft geleid tot het ontstaan van verschillende ‘kampen’. Uiteindelijk wilden ze echter allemaal maar één ding: hun idolen achterna gaan. Niemand weet vanwaar die ‘trendies’ opeens kwamen, net zoals niemand weet wat ervan geworden is. Exact hetzelfde gaat op voor het volkje dat zichzelf “blackmetalinquisiteur” waant op het internet trouwens, maar dat terzijde.

In ieder geval is vandaag, 15 à 20 jaar later, nog niets veranderd op dat vlak. Eerst was het black metal met synths en hemden met honderdduizend franjes, nu is het voldoende om je capuchon op te zetten en een ritueel te simuleren op het podium. Elke periode heeft zijn codes en normen. Het zal wel iets menselijks zijn.

watch Heb je wel een favoriete, nieuwere band?

I.L: Ik heb geen favoriete bands. Wel favoriete albums, maar die zijn niet bepaald recent.

go Keren we even terug naar de nieuwe split. Zijn er tourplannen in de maak na deze release?

I.L: Onze nieuwe plaat is net opgenomen en zal uitkomen in maart 2017. We doen sowieso al een speciale releaseshow in Angers (Frankrijk) op 18 maart en verder zijn er al enkele leuke aanbiedingen voor volgende data. We zouden heel graag spelen op plaatsen waar we nog niet geweest zijn: Duitsland, Nederland, Italië, Oostenrijk enzoverder.

watch Zijn er tenslotte nog zaken die je graag zou willen realiseren met de band in de (nabije) toekomst?

I.L: Prioriteit is nu om zoveel mogelijk shows te spelen. Volgend jaar nemen we ook een live-album op. Dat zijn zaken die veel tijd in beslag nemen, maar het zijn belangrijke projecten voor ons.

Hartelijk bedankt voor je tijd en hopelijk zien we jullie snel terug bij ons in de buurt!

ende-pic3-1

Le Puits Des Morts is te verkrijgen via volgende links:

Volg Ende op Facebook: