Manes – Slow Motion Death Sequence

Dat Noren eigenzinnige vogels zijn, hebben tal van diverse bands in het verleden al eens bewezen. Recentelijk deed Ulver daar nog eens een schepje bovenop, door een werkelijk formidabel synthpop -album uit te brengen. Een band die enigszins te vergelijken valt met Ulver is Manes, dat eveneens ooit de weg van black metal bewandelde en zich nu vooral met electronica bezighoudt. Slow Motion Death Sequence is de nieuwste verschijning van het Noorse collectief en zal fans van Ulver, Katatonia en trip-hop zeker doen interesseren.

Endetidstegn is de mooie, atmosferische opener van Slow Motion Death Sequence. Opvallend is direct hoeveel details verwerkt zitten in het geluid van Manes, van gitaarmelodieën op de achtergrond, tot beats naast het reguliere drumwerk en diverse triphop-achtige electronica die verschillende effecten brengen. Ook op vocaal gebied is er veel afwisseling: Zo komen in de eerste anderhalve minuut cleane zang, vrouwelijke vocalen en cleane zang met een hoog randje voorbij. Vooral de hogere zang is even wennen, maar went al vrij snel – mede doordat het een belangrijk onderdeel is in ook de overige nummers op Slow Motion Death Sequence.

Dat levert echter bij vlagen wat weinig variatie op, zeker tussen de eerste vier nummers op de plaat. Het akoestische Last Resort vormt halverwege het album een mooie verandering in de sound, waarna ik bij Building the Ship of Theseus even later een heel (on)aangenaam melancholiek gevoel krijg; zoals alleen Katatonia dat kon op zijn beste platen. Daarnaast is er wederom zoveel te ontdekken in dit nummer qua details, dat elke luisterervaring weer anders is.

Als we Slow Motion Death Sequence naast Ulver’s The Assassination of Julius Caesar leggen, zijn er naast een aantal overeenkomsten ook een hoop verschillen. Waar Ulver vooral een dansbare meezing plaat creëerde, valt Slow Motion Death Sequence eerder te bestempelen als ingetogen en melancholisch. Daarmee is Slow Motion Death Sequence uiteindelijk een album dat vooral op zijn gemak moet worden beluisterd, ondanks de aantal oorwurmen die we zeker tegenkomen. Want, en daar is Ulver again, Slow Motion Death Sequence is uiteindelijk weer net zo gedetailleerd als The Assassination of Julius Caesar.

Tracklist:

 1. Endetidstegn
 2. Scion
 3. Chemical Heritage
 4. Therapism
 5. Last Resort
 6. Poison Enough for Everyone
 7. Building the Ship of Theseus
 8. Night Vision
 9. Ater

 • Label: Debemur Morti Productions
 • Release: Augustus 2018