Monolithe – Nebula Septem

Ik durf ervoor wedden dat je nog niet vaak een concept bent tegengekomen dat zo griezelig volledig was uitgewerkt als dat van Nebula Septem. Dit zevende album van de Franse band Monolithe werd gerealiseerd door zeven muzikanten, bestaat uit precies zeven nummers die exact zeven minuten duren en de songtitels beginnen met de zeven eerste letters van het alfabet. Of “number seven” ook het “lucky number” is, is nog maar de vraag.

Monolithe is altijd een vooruitstrevende band geweest binnen het genre en progressieve elementen werden – en worden – niet geschuwd. Om die reden wist de Franse band mij tot op heden niet helemaal te overtuigen, maar met Nebula Septem lijkt daar nu stilaan verandering in te komen. Voor deze nieuwe plaat lijken de heren namelijk iets dieper gespit te hebben in funeraldoomgronden dan gewoonlijk, wat resulteert in diepere, meer beklijvende muziek dan op de voorganger(s). Geen paniek! De geliefde progressiviteit en experimentele gedachte zijn echter nog ruimschoots vertegenwoordigd. De uitgesponnen muziekstukken hebben dan wel een donker en haast hypnotiserend karakter en drijven de luisteraar op die manier langzaam mee, maar eigenzinnige gitaar- en baspartijen, een set koppige keys en talrijke wendingen zorgen voor heel wat turbulentie tijdens deze kosmische reis. Diezelfde keys maken van het geheel ook een heel groots en bij momenten episch werk, dat tegelijkertijd somber en inspirerend, maar bovenal intrigerend is.

De focus van Monolithe lijkt iets te zijn verschoven richting een donkerdere schaduw van het genre, maar toch klinkt de identiteit van de band nog oorverdovend door in ieder nummer van Nebula Septem. De plaat laat een zeer geslaagde combinatie horen van (funeral) doom en progressieve metal en vlecht de typerende karakters en gevoelens van de beide genres moeiteloos in elkaar. Een ietwat moeilijke plaat die zeker niet iedereen zal liggen, maar wel absoluut de moeite waard.

Tracklist:

  1. Anechoic Aberration
  2. Burst in the Event Horizon
  3. Coil Shaped Volutions
  4. Delta Scuti
  5. Engineering the Rip
  6. Fathom the Deep
  7. Gravity Flood

Score: 70/100

  • Label: Les Acteurs de l’Ombre
  • Release: januari 2018