Mortis Mutilati – The Stench Of Death

Mortis Mutilati is het geesteskind van de Franse artiest Macabre en zag in 2011 het levenslicht. Met zijn ijzersterk vierde album, genaamd The Stench Of Death, trapt de beste man het nieuwe jaar alvast goed in gang.

Een akoestische gitaar en vrouwenzang wiegen de luisteraar doorheen de eerste twee minuten, waarna messcherpe riffs het overnemen in Echoes From The Coffin. Anders dan op de vorige platen, waar de muziek vooral heel somber en melancholisch aandeed, klinkt deze hier veel ruwer. Weemoed en schoonheid klinken nog steeds door in de melodische gitaarpartijen die doorheen het geheel gevlochten zijn alsook in de vrouwenstem die nog meerdere malen terugkeert, maar de stemming is toch licht veranderd. Grimmiger. Bozer. Venijniger. Bovendien lijkt de dichte mist die de instrumenten omringde deels te zijn opgeklaard, met dank aan een helderdere productie. Ook hierdoor zijn de vocals veel duidelijker waarneembaar, wat het werk indringender maakt. De hese wanhoopskreten gaan met momenten door merg en been. De composities hebben iets mysterieus, iets ongrijpbaars dankzij de talrijke subtiele tempowisselingen en een slim gebruik van de keys en semi-akoestische gitaren. Er wordt moeiteloos gespeeld met en geswitcht tussen black metal, doomy momenten en andere diverse, donkere invloeden.

The Stench Of Death is een sombere en meeslepende plaat, barstensvol slimme elementen die fans uit verschillende genres zullen aantrekken. De muziek staat bol van emotie, de gitaarpartijen zijn melancholisch maar hebben toch een vlijmscherp en gitzwart geblakerd randje. Een aanrader.

Tracklist

 1. Nekro
 2. Echoes From The Coffin
 3. Crevant-Laveine
 4. Regards d’Outre-tombe
 5. Onguent Mortuaire
 6. Portrait Ovale
 7. Homicidal Conscience
 8. Invocation à la Momie
 9. L’Odeur du Mort
 10. Ecchymoses

Score: 80/100

 • Label: eigen beheer
 • Release: januari 2018