Nortt – Endeligt

Nortt omschrijven is geen makkelijke taak. Deze entiteit van muziek is bekend en wordt erkend als een compleet stand-off muziekproject. Zij die Nortt nog niet kennen: open alvast Metal Archives en Discogs – Endeligt is vlekkeloos.

Tien jaar moesten de fans wachten op dit funeral black metal juweeltje. Endeligt komt tien jaar na Galgenfrist en twaalf na Ligfærd, die beide als drastische wendingen in Nortt’s muziek kunnen worden beschouwd omwille van de keuze voor een betere productie na het album Gudsforladt, dat erg ‘noisy’ en rommelig aandeed. Het was het wachten meer dan waard.

Opnieuw is de productie namelijk erg goed, met een machtig reverb-geluid, meer pianopartijen en meer sfeer. Endeligt is een album dat je in één keer wil uitluisteren, zonder ook maar een nummer over te slaan. Alles zit perfect in elkaar. Prachtige melodieën worden tot in het oneindige herhaald, hetgeen het album extra verslavend maakt. Met Endeligt bevind je je met andere woorden op bekend terrein, maar Nortt heeft wel een aantal verrassingen achter de hand. Voor deze release luisterde ik naar alle werken door Nortt en met name de laatste drie albums zijn in perfecte harmonie met elkaar, zowel op vlak van geluid als gevoel; het donkere, sombere, verrotte aura steeds aanwezig. Endeligt is een prima einde van die trilogie en véél te kort naar mijn mening; meteen het enige punt van kritiek.

De meeslepende en unieke mix is echter niet voor iedereen weggelegd. Men gaat (na enkele luisterbeurten) van dit album houden op de manier waarop iemand ervan houdt om in zijn armen te snijden vanwege de liefde voor pijn: het is geruststellend, maar toch doet het nog steeds pijn. Meer van dat.

Tracklist:

 1. Andægtigt dødsfald
 2. Lovsang til mørket
 3. Kisteglad
 4. Fra hæld til intet
 5. Eftermæle
 6. Afdø
 7. Gravrøst
 8. Støv for vinden
 9. Endeligt

Score: 90/100

 • Label: Avantgarde Music
 • Release: december 2017