Novae Militiae – Gash’khalah

Eén van de meest intrigerende releases van dit jaar is afkomstig uit Frankrijk. Naast het feit dat de band in 2009 werd opgericht en één full-length op zijn naam heeft, is er over Novae Militiae maar weinig geweten. Hier en daar wordt voorzichtig gehint dat het om een ‘supergroup’ zou gaan, maar echt zeker is dat niet. Wat na de volgende lijnen tekst hopelijk wél heel duidelijk zal zijn, is dat album nummer twee Gash’khalah een schot in de roos is.

Gash’khalah betekent zoveel als ‘Breakers-in-Pieces’ (geïnteresseerden kunnen zich eens gaan verdiepen in literatuur over de qlippoth) en omschrijft de plaat eigenlijk perfect. De band heeft een absoluut massief geluid en walst de volle 55 minuten genadeloos over de luisteraar heen zonder ook maar één keer halt te houden. Alle instrumenten zijn herleid tot een hevig distorted, groezelige brij die zich nu eens dreigend en slepend voortbeweegt, dan weer uiteenspat in pure chaos en geweld. De hese, langgerekte vocale uithalen (denk qua stemgeluid aan dat van Aosoth, Antaeus,…) geven het geheel dat demonische randje dat de sfeer ‘compleet’ maakt.

Echt innoverend kunnen we Gash’khalah niet noemen, naast de herkenbare zang is bijvoorbeeld ook een vette knipoog naar Nyseius te bemerken, maar dan stel je je natuurlijk de vraag of dat wel zo erg is. Novae Militiae heeft aan het heerlijk brute, Franse blackmetalgeluid nog een extra duivelse touch gegeven en zo een dijk van een plaat gecreëerd die nog vele rondjes in de cd-speler zal draaien.

Tracklist

  1. The Chasm of the Cross
  2. Daemon Est Deus Inversus
  3. Orders of the Most-High
  4. Koakh Harsani
  5. Annunciation
  6. Black Temple Consecration
  7. Fall of the Idols
  8. Seven Cups of Divine Outrage

Score: 85/100

  • Label: Goathorned Productions
  • Release: juli 2017