Nyss – Princesse Terre (Three Studies of Silence and Death)

Zo’n twee jaar geleden begon het Franse duo Nyss te experimenteren met het blackmetalgenre. Het resultaat daarvan waren vier te pruimen ep’s, maar met de release van hun eerste langspeler (al moeten we dat met slechts 30 minuten speellengte misschien niet al te letterlijk nemen) lijkt het voor het eerst écht ergens naartoe te gaan. Princesse Terre wordt over enkele dagen uitgebracht door Avantgarde Music – de review lees je hier.

Muzikale experimenten kunnen twee kanten opgaan: ofwel krijg je iets unieks, ofwel gewoon een draak van een album. Gelukkig valt deze full-length van Nyss in de eerste categorie. Princesse Terre: Three Studies of Silence and Death is een bijzonder werk geworden met vele lagen; een album dat na elk rondje smeekt om nog een keer beluisterd te worden. Een mooie, ambient-intro leidt de plaat in, maar slaat (iets té) plots volledig om in een soort moderne Darkthrone-riff, die op zijn beurt dan weer overgaat in (prachtig) atmosferisch blackmetal-gitaarspel. Die eerste overgang is net iets te abrupt, maar wat daarna volgt is van dergelijk hoge kwaliteit dat die fout snel vergeven kan worden. Het duo maakt veelvuldig gebruik van synths om wat meer drama en sfeer in de nummers te stoppen en die aanpak werkt beslist – Princesse Terre doet de haartjes op je armen meermaals rijzen. Er wordt voortdurend gespeeld met het tempo zonder de luisteraar steeds uit zijn ‘trance’ te sleuren, wat maakt dat het album fijn wegluistert. Bovendien lijkt de zanger van dienst een bijzonder veelzijdige stem te hebben; gesproken tekst, ijzingwekkend (denk richting DSBM) geschreeuw en onheilspellend gezang wisselen elkaar op tijd en stond af en op die manier houdt deze plaat je de volle dertig minuten stevig in zijn greep.

Er is zeker nog ruimte voor verbetering, maar al met al mag Nyss trots zijn op deze release. De drie nummers hebben elk een eigen karakter en laten een aantal van de mooiste zaken uit het blackmetalspectrum horen. Omwille van de grote (lees: gigantische) verscheidenheid aan invloeden en stijlen die te horen zijn, vergt Princesse Terre meerdere luisterbeurten om helemaal tot je door te dringen, maar dit album is die tijd beslist waard.

Tracklist

  1. I
  2. II
  3. III

Score: 80/100

  • Label: Avantgarde Music
  • Release: augustus 2017