Preview: Roadburn – Zaterdag 22 April

Nog slechts een aantal weken en dan is het weer zover: Een nieuwe editie van Roadburn! De tijdschema’s zijn vrijgegeven en ongetwijfeld zullen er voor velen weer een hoop vervelende clashes tussen zitten. Het is echter iets wat je voor lief neemt wanneer je Roadburn bezoekt, met zo waanzinnig veel gave bands op het affiche. Zoals inmiddels wekelijks, wierpen redacteuren Jurgen, Sinan en Daniël samen alvast een vooruitblik op alweer de derdag dag van het festival en stelden wederom een lijstje op met volgens hen niet te missen bands.

Laster:

Uit Utrecht komen de heren van Laster. Ze noemen het zelf ‘Obscure dansmuziek’. Gemaskerd nemen de heren het podium in bezit en stilstaan is geen optie.

Sinds 2012, 2011 of eerder timmert Laster al aan de weg. Ze weten het zelf ook niet echt precies meer, maar “…er is altijd muziek geweest…”. De muziek leunt tegen atmosferische black metal met een randje depressiviteit. Verwacht niets standaards, want daar doen de heren niet aan. Wanneer je een denkt een rustpunt in de muziek gevonden te hebben, zal een ijzingwekkende schreeuw je uit deze droom verlossen.

Tijd en locatie: 13:45 – 14:45, Cul de Sac

The Bug vs. Dylan Carlson of Earth

Dat Roadburn in artistiek opzicht aan het uitbreiden is, was al duidelijk met de komst van dälek. Maar met The Bug vs. Dylan Carlson of Earth, haalt Roadburn wederom iets zeer experimenteels binnen. The Bug is vooral actief binnen het elektronisch genre en Dylan Carlson kennen we allemaal wel van…Earth. Het moge dus duidelijk zijn dat hier iets bijzonders staat en waar genres dikwijls overschreden worden. Als het mogen geloven, zal het een kruising worden tussen Americana, industrial, dance beats en metal. In ieder geval een hoop variatie gegarandeerd.

Tijd en locatie: 15:00 – 16:10, Main Stage

Oranssi Pazuzu:

In 2016 stonden deze Finnen ook al op Roadburn in een meer dan volgepakt Patronaat. De wachtende mensen buiten waren nog talrijker dan de mensen binnen. Vandaar dat de organisatie heeft besloten deze heren op de 2017-editie van dit festival terug uit te nodigen, maar nu wel op de Main Stage.

Oranssi Pazuzu neemt je mee op een psychedelische ruimtereis door het uitgestrekte universum waarin ‘wormholes’ alles verslindend zijn. Verwacht ijzingwekkende schreeuwen, hallucinerende riffs, dronende landscapes en trippende slagpartijen. Zonder geestverruimende middelen kom je bij Oranssi Pazuzu al erg ver.

Tijd en locatie: 16:40 – 17:40, Main Stage

Youth Code:

Wat krijg je wanneer je industrial, EBM en hardcore in de blender stopt? Het antwoord is Youth Code! Dit duo combineert het kille, machinale van elektronica met de rauwe intensiteit van hardcore. Het is resultaat is erg fraai en doet geregeld denken aan bands als Skinny Puppy, Nine Inch Nails en Frontline Assembly, alleen dan nog steviger en agressiever. Dat laatste lijkt haast onmogelijk, maar als je de zang van Sara Taylor hoort snap je het gelijk. Je zult namelijk zelden een stem horen met meer gif erin dan die van deze dame. Youth Code is industriële furie in de puurste vorm en zal ongetwijfeld niets heel laten van zijn publiek.

Tijd en locatie: 17:40 – 18:30, Het Patronaat

Wear Your Wounds

Converge trad afgelopen jaar twee keer aan op Roadburn. Eenmaal met een set die aan Jane Doe gewijd was en eenmaal met het Blood Moon ensemble. Dit jaar zal Converge terugkeren, maar ook niet helemaal. Wear Your Wounds is het persoonlijke project van Converge-frontman Jacob Bennon en maakt deel uit van John Dyer Baizley’s curatie. Wear Your Wounds is atmosferisch, emotioneel en bij wijlen ingetogen. De live line-up bestaat uit onder meer uit leden van Hatebreed, Trap Them en Red Chord. Kwaliteit dus.

Tijd en locatie: 19:10 – 20:10, Het Patronaat

Trans Am:

Sinds 2013 is Sebastian Thomson de drummer van Baroness, maar sommigen kenden hem wellicht al van Trans Am. Niet geheel toevallig is deze groep uitgenodigd door Baroness frontman John Dyer Baizley voor zijn curated event. Van een ordinaire vriendendienst kun je echter niet spreken, want Trans Am hoort gewoon thuis op Roadburn. Als sinds de vroege nineties produceert dit trio een post-rocksound waarin experimenteren voorop staat. Zo heeft de band geflirt met uiteenlopende genres, waaronder folk, hardcore, metal krautrock, metal, indie en synthpop. Daarnaast hebben de heren ook strak samenspel hoog in vaandel staan, zo zijn met name de drums een lust voor het oor. Eigenzinnig, virtuoos en eclectisch: Trans Am is het allemaal. Dat mag je toch haast niet missen!

Tijd en locatie: 20:50 – 22:00, Het Patronaat

Ultha:

Vanuit het niets was plots Ultha daar. Deze Duitse blackmetalband heeft in de afgelopen twee jaar behoorlijk wat status verkregen middels twee uitstekende albums. Gedreven door wanhoop en melancholie, dompelen deze Duitsers je onder in een gitzwart bestaan. Vergelijkbaar met Sun Worship en consorten, maar toch ook weer een band die uniek is op zijn eigen manier. Luister maar eens naar de song Mirrors In A Black Room van het afgelopen album, Converging Sins. Een beter voorbeeld om mee aan te tonen waarom Ultha speciaal is, is er niet.

Tijd en locatie: 21:10 – 22:00, Extase

Aluk Todolo:

De driekoppige occulte rockers uit Frankrijk is een instrumentaal gezelschap, welke hypnotiserende muzikale landschappen schilderen met een black metal-omlijsting. Noise metal, ambient, doomish, free-Jazz, black Metal en krautrock zijn nog maar enkele muzikale stempels die je op deze band kan drukken. Zelfs de nummers van boven de 10 minuten-grens blijven je boeien, omdat je weet dat er achter elke donkere dreigende wolk een nog epischer onheil verscholen kan zitten.

Tijd en locatie: 21:50 – 22:50, Green Room

Carpenter Brut:

In ons vorige Roadburn preview konden we nog de synthwave van het Parijse Perturbator aanbevelen. Wel, liefhebbers daarvan moeten ook absoluut het eveneens Franse Carpenter Brut uitchecken. De elektronische deuntjes vallen vrijwel in hetzelfde straatje als die van Perturbator. Verwacht dus ook hier veel synthesizergeweld dat grotendeels beïnvloed is door soundtracks van 80’s B-films én series. Carpenter Brut klinkt kil en futuristisch, maar heeft ook zeker een metalen randje en kan zeer opzwepend uit de hoek komen. Synthesizer-freaks mogen dus weer tot in de late uurtjes blijven dansen.

Tijd en locatie: 23:30 – 00:30, Green Room

En wat verder nog?

Naast bovengenoemde negen bands, is er natuurlijk een hele hoop meer te beloven op deze vrijdag. Denk aan optredens van onder andere Woe, Wolvennest, Mysticum My Dying Bride en Ahab. Ook is er net als de voorgaande dagen weer sprake van een breed zij-programma waarin de nodige dingen zullen afspelen. Zo is er een live conversatie met Coven (wees getreurd, reservatie is verplicht en zat al binnen vijf minuten vol!) een discussie over de definitie van heavy metal en een tweede conversatie met My Dying Bride – waarvoor geen reservering verplicht is. Tot slot zijn er ook nog twee luistersessies: Burnout van Joy, Harsh Toke & Sacri Monti en There Is a Place Called Home van Costin Chioreanu.

Voor alle overige informatie, klik hier of ga naar de Roadburn-website.