Rites Of Thy Degringolade – The Blade Philosophical

Rites Of Thy Degringolade begon in 1997 als soloproject van de Canadees Paulus Kressman, gekend van zijn werk met Sacramentary Abolishment. De man bracht eigenhandig een eerste demo en full length uit, maar zou uiteindelijk toch gaan samenwerken met andere muzikanten. In 2006 hielden ze het tijdelijk voor bekeken en nu, na meer dan een decennium van stilte, worden de fans door de ondertussen vierkoppige band getrakteerd op nieuw werk: The Blade Philosophical.

De veertig minuten waaruit deze vierde langspeler bestaat, laten zich niet zo makkelijk omschrijven. Rites Of Thy Degringolade verkoopt de luisteraar een sonisch pak slaag van formaat en sleurt hem langs de smerigste kleine hoekjes van de extreme metal. De muziek is bruut en aartsdonker, gegoten in complexe structuren om haar toehoorders maximaal te desoriënteren. Het ritme wordt maar net zolang aangehouden tot men het gevoel krijgt een houvast te hebben, om dan abrupt op te houden of om te slaan. En tóch zit er een zekere ‘schwung’ in het geheel. De blaffende vocals zijn hees en agressief, de teksten duidelijk een vorm van catharsis. Razendsnelle riffs rijgen het geheel aan elkaar en hebben hier en daar een mysterieus, dissonant randje. Ook de tragere, slopende uithalen missen hun effect niet. Het is echter vooral het slagwerk dat de aandacht trekt; wat is dat waanzinnig goed op deze plaat. De precisie waarmee Kressman de drums hanteert is ongezien en de sound is heerlijk diep en duister.

The Blade Philosophical is een apart album en beslist niet weggelegd voor iedereen. Zij die fan zijn van toegankelijke nummers of orde kunnen deze plaat links laten liggen. Aan zij die wel houden van een portie extreme metal, geïnjecteerd met de nodige duisternis, kan ik dit album echter wel warm aanbevelen.

Tracklist:

  1. Above the Highest
  2. The Blade Philosophical
  3. The Universe in Three Parts
  4. Totalities Kompletion
  5. I Am the Way, the Truth and the K
  6. The Final Laceration

Score: 75/100

  • Label: Nuclear War Now! Productions
  • Release: maart 2018