Runespell – Order of Vengeance

go Afgelopen jaar debuteerde Runespell met de demo Aeons of Ancient Blood en niet heel veel later volgde direct de eerste full length, Unhallowed Blood Oath. Deze eindigde direct hoog in mijn jaarlijstje. Het is niet alsof Nightwolf, de man achter deze band (en ook actief in Eternum en Blood Stronghold), het blackmetalwiel opnieuw uitvond met deze releases, maar de rauwe black metal met een paganistisch, haast episch randje was wel een uiterst geslaagde mix. Zodoende dat Runespell veel lof oogstte in de undergroundkringen. Order of Vengeance is nu alweer de derde release binnen een jaar tijd en de vraag is uiteraard of het hoge niveau van de eerste twee releases vast kan worden gehouden.

Op deze vraag kan ik direct een volmondig “ja” antwoorden. Sterker nog, Order of Vengeance is van een nog hoger niveau dan Unhallowed Blood Oath en Aeons of Ancient Blood. Het recept van Runespell is weliswaar weinig veranderd, maar is dermate geoptimaliseerd dat er geen punt van zwakte te bekennen is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Unhallowed Blood Oath, waar soms de korte tussenstukjes de vaart nog iets uit de plaat haalde. De tussenstukjes zijn nu vrijwel verdwenen en dat maakt ruimte voor zeven complete nummers, die elk wel iets hebben. Zo is Retribution in Iron een gave, epische opener, bevat Destiny over Discord meeslepend gitaarwerk en heeft Blood Martyr de meest melancholische, pakkende gitaarriff van dit jaar. De rauwe, doch opvallend verstaanbare vocals van Nightwolf die enigszins op de achtergrond zijn geproduceerd maken het plaatje af.

Toch één opvallend aspect aan dit album, maar dat kan aan mijn promo-exemplaar hebben gelegen (want als je via YouTube luistert, valt dit veel minder op), was de grote dominantie van het basgeluid op deze plaat. Gelukkig went dat snel en doet het verder ook geen afbreuk aan Order of Vengeance. Maar toch iets wat je niet zou verwachten op een plaat die het deels moet hebben van zijn rauwheid.

Runespell slaagt er met Order of Vengeance in om zijn hoge status vast te houden. Order of Vengeance is een rauwe blackmetalplaat geworden, maar met bijzonder veel gevoel voor melodie en melancholiek, overgoten met een episch sausje. Het zal mij niks verbazen als dit dan ook blackmetalluisteraars uit diverse subgenres zal doen aantrekken, want voor fans van Drowning the Light, Graveland en zelfs Caladan Brood is er voor allen wel iets te vinden op Order of Vengeance.

Tracklist:

  1. Retribution in Iron
  2. Destiny over Discord
  3. Claws of Fate
  4. Night’s Gate
  5. Wolf.Axis
  6. Blood Martyr
  7. Pray for Redemption – Redemption for Prey

Score: 88/100

  • Release: Juli 2018
  • Label: Iron Bonehead Productions