Shibalba – Psychostasis​-​Death of Khat

Het valt niet altijd mee om een album onder woorden te brengen. En al helemaal niet als de plaat in kwestie een ervaring op zich is die enkel in de juiste setting tot zijn recht zal komen. Uiteraard, ik kan hier mijn eigen diepgaande ervaringen die ik met Shibalba’s Psychostasis​-​Death of Khat heb gehad uitbundig delen. Echter ben ik van mening dat elke open minde ziel deze plaat voor zichzelf moet ervaren en daar zodoende een betekenis aan moet koppelen.

Het Geheime Genootschap van Shibalba, zoals de groep zichzelf noemt, bestaat uit Acherontas V. Priest, Karl NE en Aldra-Al-Melekh. Daarvan springen de namen Acherontas V. Priest en Karl NE het meest in het oog. Karl NE kennen we van Nåstrond en Acherontas V. Priest van…Acherontas. Met die laatste heeft Shibalba de meeste raakvlakken. Wie de laatste paar releases van Acherontas (grondig) heeft beluisterd, zal ongetwijfeld de vele ambient-stukken niet zijn misgelopen. Welnu, Shibalba tapt uit hetzelfde vaatje – niet geheel onlogisch – en gaat zelfs nog dieper. Zo worden botten en schedels als percussie-instrumenten gebruikt en horen we meerdere malen Tibetaanse hoorns, klankschalen en andere soortgelijke instrumenten terug. Alles draagt bij aan een diepgaand, spiritueel karakter dat aanwezig is op Psychostasis​-​Death of Khat.

Op het moment dat je aandachtig luistert naar Psychostasis, valt onmiddellijk op hoe bijzonder rijk het geluid is dat Shibalba hier presenteert. Waanzinnig veel details treffen we aan in de muziek en vormen samen een diepgaande ervaring wanneer je je laat leiden door de vele geluiden en bezwerende zang. Dat leidde in mijn geval tot een reis door het onderbewuste – van bijzonder oppervlakkige zaken, tot afschuwelijke monsters. Logischerwijs zal het echter voor iedereen net even wat anders uitpakken. Meest belangrijke in dit alles is, is dat deze plaat open minded wordt benaderd en dat tijdens het luisteren, concentratie vereist is.

Tracklist:

 1. Phychostasis-Death of Khat
 2. Ihag Mthong
 3. Kaoshikii Mahayana
 4. Aether Ananda Aiwass
 5. Naljorpa
 6. Reanimation of Akh
 7. Five Points of Desire
 8. Orgasmic Inebriation
 9. Opening the shadow box
 10. Svarna Khecari Mudra

Score: 85/100

 • Label: Agonia Records
 • Release: April 2017