Sordide – Fuir la lumière

Uit het niets was daar in 2014 opeens Sordide. De band is ondergebracht bij Avantgarde Music en bevat een opmerkelijk lid uit de Franse blackmetalscene: Julien Payan, een uitstekend klassiek gitarist die onder meer bij Ataraxie speelt. Het eerste album van de band, La France a Peur bevatte naast furieuze black metal ook een beetje een punkvibe en werd zeer goed onthaald door het publiek. Benieuwd hoe het met nummer twee zit.

De muziek van Sordide is donker en gevarieerd, met complexe riffs. Alle instrumenten worden tegelijkertijd bespeeld en zo opgenomen in de studio en de zang wordt verzorgd door maar liefst drie personen, wat voor een unieke sound zorgt.

“Het licht ontvluchten” (vrij vertaald) is het vervolg op het eerste album van de heren. Of het beter klinkt? Absoluut. Het geheel is veel rauwer doch helderder en bevat nog meer variaties dan de voorganger. Ook het we-don’t-care-gehalte is fiks de lucht ingegaan met deze release; de heren doen waar ze zin in hebben.

L’Incendiaire is de openingstrack van het album en heeft een mid-tempo, een hoop doom-elementen en is behoorlijk progressief. Als het tweede nummer Révolte begint, krijg je daar bovenop meteen nog een oldschool gevoel – Sordide gooit met rauwe klanken en pure haat en heeft een bijzonder, uniek geluid. Blastbeats, heerlijke zang, dissonante maar bijzonder smakelijke riffs, een vette bas – stuk voor stuk maken deze elementen van deze plaat een topper.

Met momenten zijn er ook sludge-invloeden te horen, zoals in het iets langere nummer L’Ombre. Het aantal bpm wordt hier fiks teruggeschroefd en zo krijgen we een welkome time-out tussen al dat geweld. Tenslotte nog een vermelding voor het laatste nummer, Sans Regrets, dat een perfecte afsluiter vormt voor het album. Nog een laatste keer krijgen we complex riff-werk, een vet doom-tempo en de stem is nog nét dat tikje rauwer.

Op vlak van productie is het fijn om deze mix tussen het rauwe en het heldere te horen. Ook voor deze release trok Sordide naar Déhà voor de mix en mastering, wat geleidt heeft tot een geweldig teamwork en een aangenaam resultaat. Fuir la Lumière is een musthave, zeker voor de avontuurlijke zielen onder ons.

Tracklist

  1. L’Incendiaire     
  2. Révolte
  3. L’Ombre             
  4. Trop tard
  5. Salis par la haine
  6. Fuir la lumière 
  7. Sans regrets

Score : 85/100

  • Label: Immortal Frost Productions, Avantgarde Music
  • Release: oktober 2016

https://www.youtube.com/watch?v=FzT00ah-Hjw