Soul Dissolution – Stardust

Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden. Zo ook de prachtige foto die de albumhoes van Stardust, het tweede album van Soul Dissolution siert. Het Belgische duo ging kort na het afwerken van zijn pakkende debuutplaat Pale Distant Light aan de slag om diens opvolger te creëren en is een goede twee jaar later klaar om deze aan het publiek voor te stellen. Stardust is echter niet zomaar ‘een vervolg’ geworden, maar eerder een klein monumentje op zichzelf.

Om te zeggen dat Jabawock (Ah Ciliz, Marche Funèbre) en Acharan (L’Hiver en Deuil) de draad weer hebben opgepikt, daar waar zij hem met Pale Distant Light hadden neergelegd, is namelijk een understatement. In wezen vinden we op het schijfje nog steeds dezelfde meeslepende post-blackmetal terug als twee jaar geleden, alleen overstijgt deze op quasi elk vlak het niveau van toen. Wat uiteraard meteen opvalt is de kwaliteit van de productie, die flink omhoog werd gekrikt en nu beter lijkt te passen bij de melancholische sound van de band. Verder zorgen de waterdichte composities voor een heerlijke flow doorheen het album, terwijl tempovariaties toch zeker niet geschuwd worden. Daar waar het debuut van de heren iets subtieler was, is Stardust krachtiger en explosiever; messcherpe riffs snijden zich een weg doorheen een atmosferische fond en ook uit de drumvellen wordt heel wat furie geslagen. Toch blijft Stardust vooral een gevoelige plaat, onder meer door de eerlijke, ruwe vocals en de klassieke/symfonische touch van intro Vision en de pianopartij in Mountain Path halverwege het album. In de melodieuze gitaarlijnen en de ‘post-rock’ momentjes wordt tot slot een vette knipoog gegeven naar de heren van Alcest en Agalloch, die op hun beurt ongetwijfeld hun duimen zouden opsteken naar het duo. Klasse.

Hoewel Stardust ‘slechts’ 38 minuten aan muziek telt, heb ik niet het gevoel dat er wat mist of het album te kort is. De zes tracks creëren simpelweg honger naar meer. Soul Dissolution laat op deze tweede plaat een enorme groei horen tegenover het reeds sterke Pale Distant Light, en tegelijk ook ruimte voor nog méér. Een knap staaltje muzikaliteit.

Tracklist

  1. Vision
  2. Circle Of Torment
  3. Stardust
  4. Mountain Path
  5. The Last Farewell
  6. Far Above The Boiling Sea Of Life

Score: 90/100

  • Label: Black Lion Records
  • Release: maart 2017