Summoning – With Doom We Come

Er is geen band die de wereld van Tolkien zo nauwkeurig weet om te zetten tot muziek als Summoning. Het Oostenrijkse duo Protector en Silenius doet dat al bijna 25 jaar en dat ging gepaard met enkele prachtplaten zoals Minas Morgul, Dol Guldur en natuurlijk Stronghold. De formule van Summoning is in de loop der tijd nooit wezenlijk afgeweken en ook de nieuwste telg With Doom We Come houdt hier zich trouw aan vast. En wederom komt Summoning er met gemak mee weg.

De kracht van Summoning ligt overduidelijk in het scheppen van atmosfeer. De opener van With Doom We Come, Tar-Calion, zet direct de juiste toon en met de nummers Silvertine en Carcharoth is het helemaal wegdromen. Koorzang, sfeervol percussiewerk, schoon keyboardspel en gitaren doordrongen van enige ruis geven tezamen de muziek van Summoning een magische lading mee, om je wederom te verliezen in de wondere wereld van meester Tolkien. Het woord ‘vernieuwing’ kennen de Oostenrijkers niet, maar zij zijn één van de weinige bands die er ongestraft mee kunnen weg komen.

Ten opzichte van de voorgaande plaat, Old Mornings Dawn, ligt het gevoel bij With Doom We Come een stuk beter, al zal dat uiteraard een persoonlijke kwestie zijn. With Doom We Come heeft net wat meer momenten die mij raken, zoals naast reeds genoemde tracks ook de waanzinnig mooie afsluiter: With Doom I Come. With Doom We Come is een uur lang wegdromen, al had het enigszins overbodige tussenstuk Barrow-Downs van mij weggelaten kunnen worden.

Verder niks dan lof voor het Oostenrijkse duo Silenius en Protector, want het is waanzinnig knap om met zoveel herhaling en zo weinig innovatie door de jaren heen nog steeds een plaat af te leveren die vrijwel de hele speeltijd weet te boeien. Summoning weet met With Doom We Come dikwijls de vonk die vooral de oudere platen bezaten aan te wakkeren. Liefhebbers van Summoning zullen dan ook uitermate tevreden zijn met With Doom We Come.

Tracklist:

  1. Tar-Calion
  2. Silvertine
  3. Carcharoth
  4. Herumor
  5. Barrow-Downs
  6. Night Fell Behind
  7. Mirklands
  8. With Doom I Come

Score: 84/100

  • Release: Januari 2018
  • Label: Napalm Records