Sylvaine – Wistful

Post-black metal: you love it or hate it. Feit is wel dat dit subgenre de laatste jaren aan een behoorlijke opmars bezig is. Denk alleen al aan alle aandacht die bands als Deafheaven, Alcest en Myrkur krijgen. En dat is slechts het topje van de ijsberg. Want in de schaduw van deze kleine giganten, zijn er nog veel meer artiesten die de weg van dit genre bewandelen.

Zo ook het Noors/Franse Sylvaine. En eerlijk is eerlijk: je moet niet vreemd opkijken wanneer dit project in één adem gaat worden genoemd met onder andere Alcest en Myrkur. Naast het feit dat je Sylvaine kortweg kan omschrijven als een kruising tussen deze twee artiesten, is de kwaliteit die hier wordt afgeleverd minstens net zo hoog. En misschien zelfs wel hoger.

Wistful opent met het buitengewoon dromerige Delusions. De prachtige stem van Sylvaine, die zelf overigens alle instrumenten bespeelt, staat centraal in deze song, maar ook de gevoelvolle gitaarpassages à la Alcest en het overwegend langzame tempo van de openingstrack zorgen ervoor dat het goed wegdromen is met Delusions, wat uiteindelijk ook nog eens naar een mooie climax opbouwt. Echter is Delusions niet de enige track waarin er naar een schitterende apotheose wordt gewerkt. Eén van de andere hoogtepunten van dit album is In the Wake of Moments Passed By, waar de dame in kwestie een kalme, melancholische passage laat uitmonden tot een pure, maar wonderschone wanhopigheid die zich onder andere uit met ijzingwekkende screams.

Over het geheel is Wistful een buitengewoon mooi album geworden. Veel verschillende emoties komen aan bod, wat er zodoende voor zorgt dat je in een emotionele achtbaan terecht komt. Van onschuldige dromerigheid tot bijna ultieme wanhoop en van licht optimisme tot totale melancholie. Het zorgt ervoor dat het tweede werkje van deze dame een bijzonder veelzijdig album is geworden en dat valt alleen maar te prijzen. Wanneer de kwaliteit dan ook nog eens waanzinnig hoog ligt, denk aan niveau Alcest, dan verdient dit niet meer dan heel veel lof.

Tracklist:

  1. Delusions
  2. Earthbound
  3. A Ghost Trapped in Limbo
  4. Saudade
  5. In the Wake of Moments Passed By
  6. Like a Moth to a Flame
  7. Wistful

Score: 90/100

  • Label: Season of Mist
  • Release: Mei 2016

Links: