Temple Of Void – Lords Of Death

Is er dit jaar eigenlijk al een review gepubliceerd waarin er niet in superlatieven moest worden gesproken? Volgens mij niet, en het ziet er niet naar uit dat daar meteen verandering in komt. Ook de Amerikaanse doom/deathmetalband Temple Of Void levert namelijk een bijzonder sterk werk af met Lords Of Death.

 

Of Terror And The Supernatural, de voorganger van Lords Of Death en tevens de eerste plaat van het gezelschap, was meteen een schot in de roos. De band had een sublieme manier gevonden om het beste van zowel doom metal en Amerikaanse death metal te combineren en dat resulteerde in een unieke en vooral massieve muur aan geluid. Op Lords Of Death lijken de heren dit geluid enkel geperfectioneerd te hebben. Opnieuw worden de beide genres perfect gebalanceerd en dan voornamelijk in het gitaarwerk, dat zowel langgerekte uithalen als denderende riffs bevat en op geen enkel moment ‘overdone’ klinkt, zoals zo vaak het geval is bij bands die hetzelfde proberen. De stem van zanger Mike Erdody is absoluut bij de beste in het genre en geeft de plaat de nodige diepte en pit. Hier en daar wordt voor wat melodie gezorgd, zoals in het geweldige nummer Graven Desires. In datzelfde nummer komt ook voor het eerst een (heerlijk zuivere) cleane stem voor; een ietwat vreemd gegeven, maar op een of andere manier past het toch in het plaatje. Hoewel Lords Of Death opvallend korter is dan het vorige album, geeft het nooit de indruk overhaast te zijn – de band neemt zijn tijd om een perfecte, groezelige oldschool-sfeer te scheppen en het tempo blijft op een prettige manier bijna constant zonder saai te worden.

Zwaar, zwaarder, Temple Of Void. Lords Of Death is wel een fors werk geworden, zeg. Of Terror And The Supernatural was al een groot succes, maar met deze nieuwe plaat maken de heren pas echt indruk. Deze band combineert het beste van twee werelden, op een manier waar vele andere muzikanten alleen maar van kunnen dromen. Verwacht je aan logge drums, doomy gitaarwerk afgewisseld met knallende deathmetalriffs en een diepe, brutale stem om het geheel bij elkaar te houden. Verplichte kost voor fans van het deathmetalgenre én (opnieuw) een grote kanshebber voor de titel ‘album van het jaar’.

Tracklist

  1. The Charnel Unearthing
  2. Wretched Banquet
  3. A Watery Internment
  4. The Hidden Fiend
  5. An Ominous Journey
  6. The Gift
  7. Graven Desires
  8. Deceiver in the Shadows

Score: 90/100

  • Label: Shadow Kingdom Records
  • Release: juli 2017