Thaw – Grains

Het Poolse Thaw bereikte de oppervlakte voor het eerst in 2010 en brengt ondertussen met Grains zijn vierde full length uit. De band met leden van onder meer Furia en Mentor brengt experimentele black metal, volgestouwd met elementen vanuit het doom en sludge genre, noise en elektronische muziek. Een hele boterham dus en beslist geen licht verteerbare kost.

Grains bestaat uit vijf composities die een heel scala aan genres en geluiden presenteren. Aanvankelijk wordt de luisteraar nog wat houvast geboden in opener The Brigand, dat een uitstekende mix van sludge en black metal laat horen en heerlijk furieuze vocals bevat. Naar het einde toe doen de instrumenten denken richting acts als Amenra, en zelfs (heel even) Emptiness aan het begin van The Thief. Daarna slaat de stemming compleet om. De screams maken plaats voor een soort duivels marsmannetje dat je een onverstaanbare lap tekst toebijt en daarna een gehele tijd compleet niets meer. De instrumentale partijen worden steeds grimmiger en onrustiger en elektronische elementen vinden gaandeweg beter hun weg hierin.

Grains is een (pardon my French) what-the-fuck-plaat van formaat. Kop nog staart krijg ik aan de vijf ‘nummers’ die het schijfje vullen. Invloeden vanuit alle mogelijke richtingen werden aangewend, gruwelijk vervormd en door elkaar gemixt, maar eigenlijk klinkt dat nog wel fijn. Hoewel deze plaat mij persoonlijk niets doet, kan ik absoluut niet besluiten dat Grains ‘slecht’ is. Met name The Brigand en Wielki Piec zijn sterke prestaties. Thaw slaagt erin iets unieks en claustrofobisch aandoend neer te zetten en flink met de geest van zijn luisteraars te spelen. Beslist niet voor iedereen weggelegd, maar wel een poging waard.

Voor de geïnteresseerden: Thaw werd ook reeds bevestigd voor Roadburn 2018.

Tracklist

  1. The Brigand
  2. The Thief
  3. The Cabalist
  4. The Harness
  5. Wielki Piec

Score: 69/100

  • Label: Agonia Records
  • Release: december 2017