The Great Old Ones – EOD: A Tale Of Dark Legacy

“It is with great trepidation that I am writing these lines. Something is lurking at the stairs below and I hear its scratching shuffle coming closer. This horror began when a book arrived in a torn envelope; its sender unknown. I should have heeded the warning of its title, ‘EOD – A Tale Of Dark Legacy’, yet curiosity got the better of me and on opening its pages an unearthly music crept into my soul.

The sound of harsh strings filled the room, ripping and screaming yet strangely melodic in an eerie and twisted way. A male voice, raw and grinding was rasping words of evil into my ears. And rhythms were pounding mercilessly. I was terrified, but could not turn away from a majestic beauty haunting each track that seemed to rise from the bottomless abyss beneath the sea.”

Zo begint het verhaal; wat volgt is een onwaarschijnlijke trip richting pure verdoemenis. EOD: A Dark Tale of Legacy is een vervolg op het in 1936 verschenen H.P. Lovecraft-boek The Shadow Over Innsmouth, gecomponeerd door The Great Old Ones.

The Great Old Ones is een Franse band die, zoals al kon worden afgeleid, zeer sterk geïnspireerd is door de Amerikaanse schrijver. Sterker nog; als de verhalen van de beste heer ooit een soundtrack zouden behoeven, dan is deze band zonder twijfel de enige juiste keuze daarvoor. Net als dit gerenommeerde gothic-horror-icoon schuwt The Great Old Ones namelijk ook de duisternis niet, maar bezit een gave om ze op sublieme wijze te vertalen naar kunst.

The Great Old Ones 2017

Met hun debuutplaat Al Azif maakten ze al indruk, Tekeli-Li in 2014 was wederom een dijk van een album, maar met EOD: A Tale Of Dark Legacy maakt het Franse gezelschap pas echt een sprong voorwaarts. Alles is voor het eerst echt ‘af’ en men is er bovenal in geslaagd om een coherent geheel te creëren in de plaats van zomaar een opeenvolging van tracks. De lengte van de nummers varieert ook zeer sterk, wat die ‘klassieke’ structuur überhaupt al een beetje verbreekt. Dankzij de sublieme compositie van begin tot eind, krijg je als luisteraar het gevoel echt naar een verhaal te zitten luisteren en niet zomaar naar een streepje muziek. Zoals Lovecraft dat kon uit zijn pen, kan The Great Old Ones massieve (muzikale) landschappen uit zijn instrumenten toveren. Vrijwel de hele tijd bezorgen de heren je een onbehaaglijk gevoel, maar toch kan je je aandacht niet van hun werk afwenden. Een donkere vertelstem leidt deze derde plaat in en loodst de luisteraar verder doorheen het album, wat voor een beetje extra diepte zorgt.

Loodzware riffs complementeren het slopende slagwerk en samen vormen ze één geweldige stroom aan geluid, waar met de grootste zorg huiveringwekkende doch prachtige melodieën doorheen geweven zijn. Snelle en trage stukken wisselen elkaar af, de epische sfeer is een constante. In het laatste opus Mare Infinitum worden er nog wat strijkers aan het ensemble toegevoegd en een weemoedig koortje zingt al het haar op je armen overeind. Een waanzinnig staaltje melodische black metal, dat is wat de band hier laat horen.

Toch zal dit album niet iedereen weten bekoren. Om dergelijke sfeer neer te zetten met muziek zijn er bijzonder veel elementen die men op elkaar moet afstemmen, en veel elementen zorgen voor veel decibels. EOD: A Tale of Dark Legacy is luid en overweldigend en meer dan één luisterbeurt is hier zeker nodig om alle details te horen en appreciëren. Net als in de werken van de schrijver waarop men zich baseert is de textuur van de muziek ook hier vrij ingewikkeld en als men vanaf het begin niet ‘mee’ is, wordt dit een lange en vermoeiende rit.

Long story short: aanschaffen deze handel, en wel zo snel mogelijk (tenzij je écht niets hebt met Lovecraft). Met EOD: A Tale Of Dark Legacy heeft The Great Old Ones een waar monster en meesterwerk gecreëerd. Fans van Lovecraft: deze heren bezorgen je hetzelfde beklijvende gevoel als bij het lezen van één van de werken van de schrijver, maar dan sterker. Excuseert u mij terwijl ik deze alvast toevoeg aan de jaarlijst.

Tracklist

  1. Searching for R Olmstead (introduction)
  2. The Shadow Over Innsmouth
  3. When the Stars Align
  4. The Ritual
  5. Wanderings
  6. In Screams and Flames
  7. Mare Infinitum

Score: 95/100

  • Label: Season of Mist
  • Release: januari 2017