Trees of Eternity – Hours of Nightingale

Het is een buitengewoon triest verhaal, dat van Trees of Eternity. Op het moment dat het album in de laatste post-productiefase zat, overleed plots zangeres en gitarist Juha Raivio’s partner; Aleah Starbridge. Alles wat nu rest, is Hours of Nightingale. Aan veel aspecten is te voelen dat dit een zeer bijzonder album is.

Trees of Eternity ontstond uit een samenwerking tussen Juha Raivio (Swallow the Sun) en Aleah Starbridge, waar later de gebroeders Norrman (Katatonia, October Tide) en drummer Kai Hahto (Wintersun) zich bijvoegden. Niet geheel verrassend tapt Trees of Eternity uit een vergelijkbaar vaatje. De gitaarriffs hebben vooral een vergelijkbare klank met Swallow the Sun en October Tide. Gedurende het hele album, blijft het tempo ook overeenkomend met eerder genoemde bands. Nergens volgt er echt een snelle uitbarsting, dan wel een traag, dik zwart gat van totale leegte. Toch pakt Trees of Eternity bepaalde aspecten net wat anders aan.

Waar een Katatonia of Swallow the Sun je nou juist in een melancholische mood weet te brengen, pakt Trees of Eternity dat wat subtieler aan. Precies op het moment dat je gemoedstoestand niet bepaald meer oppetbest is, weet de Finse groep je nog verder de miserie in te duwen. Hours of Nightingale is in dat opzicht een wreed album, dat jou nog eens flink aanpakt op het moment dat je al kwetsbaar bent. Mede met dank aan zangers Aleah. Haar dromerige, doch melancholische stemgeluid vult het gitaarspel op prachtige wijze aan en vooral het totale pakket aan geluid, maakt deze debuutplaat zo sterk.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat we ooit nog een vervolg zien van Hours of Nightingale. En eerlijk gezegd is dat ook niet nodig. Het unieke karakter dat deze plaat heeft, met dank aan Aleah, kan onmogelijk onovertroffen worden. Hours of Nightingale is nu al een klassieker binnen het genre. Enerzijds dankzij het zeer droevige verhaal rondom het verschijnen en anderzijds vanwege het sublieme samenspel tussen alle muzikanten. Aan alle kanten voel je dat dit een bijzonder speciale release is. Nee, het is ondenkbaar dat dit album ooit in vergetelheid zal raken.

Tracklist:

 1. My Requiem
 2. Eye of Night
 3. Condemned to Silence
 4. A Million Tears
 5. Hours of Nightingale
 6. The Passage
 7. Broken Mirror
 8. Black Ocean
 9. Sinking Ships
 10. Gallows Bird

Score: 87/100

 • Label: Svart Records
 • Release: November 2016

Links: