Varathron – Patriarchs of Evil

Varathron wordt samen met Rotting Christ en Necromantia genoemd als de voorvaderen van het Griekse blackmetalgeluid. De band werd in 1988 alweer opgericht (mede) door zanger Stefan Necroabyssious, die ondertussen als enige origineel bandlid overblijft. Met Patriarchs of Evil, dat wordt uitgebracht door Agonia Records, zijn de heren aan hun zesde album toe.

Ieder zichzelf respecterende metalfan weet na het lezen van de woorden ‘Griekse blackmetal’ wel ongeveer wat hij kan verwachten – Varathron tovert inderdaad met de kenmerkende melodische, mid-tempo riffs en theatrale sfeer die met acts uit het land geassocieerd worden. De vocals worden beheerst, regelmatig en vol overtuiging over de muziek heen geblaft en hebben een ruw randje dat ietwat tegen het stemgeluid van Vorph (Samael) aanleunt. Ook het veelvuldige gebruik van keys en de epische sfeer die dat met zich meebrengt, doen hier en daar vaag aan het oudere werk van de Zwitserse industrial/blackmetalband denken. De donkere melodieën op gitaar zullen fans van Rotting Christ dan weer helemaal kunnen bekoren. Hoewel de heren dezelfde formule telkens min of meer herhalen, lijken de nummers niet te sterk op elkaar. Nu eens wordt het tempo opgedreven en krijgen we snelle, vurige passages, dan weer wordt er gespeeld met een iets doomier geluid zoals in het slotnummer Ouroboros Dweller (The Dweller of Barathrum). De productie lijkt prima te werken voor de sound die de band laat horen.

De zesde plaat van Varathron is er opnieuw een hele degelijke geworden. De ‘wow factor’ ontbreekt weliswaar, maar Patriarchs of Evil heeft wel alles wat een plaat in het genre zou moeten bevatten. De songs zitten goed in elkaar en geven de luisteraar een fijn, nostalgisch gevoel.

Tracklist:

  1. Tenebrous
  2. Into the Absurd
  3. Luciferian Mystical Awakening
  4. Saturnian Sect
  5. Remnants of the Dark Testament
  6. Hellwitch (Witches Gathering)
  7. Orgasmic Nightmares of the Arch Desecrator
  8. Ouroboros Dweller (The Dweller of Barathrum)

Score: 75/100

  • Label: Agonia Records
  • Release: April 2018