Vargrav – Netherstorm

Hoewel de officiële releasedatum van Vargrav’s Netherstorm nog ruim drie weken weg is, dook deze plaat recentelijk al in enkele jaarlijstjes op. Niet zo gek, want sinds korte tijd is dit debuut van Vargrav reeds te bestellen via onze vrienden van Hells Headbangers, in samenzwering met Werewolf Records. Laatstgenoemde is de tempel waarbij Vargrav is aangesloten en presenteert met Netherstorm een furieus, bombastisch kunststuk.

Het is namelijk overduidelijk waar het Finse Vargrav de mosterd vandaan haalt op Netherstorm. Dit debuut is doordrenkt met het type bombast zoals alleen Emperor dat kon. “Is dat een probleem?” hoor ik u nu denken. Nee, dat is het allerminst. Want hoe, ongetwijfeld goed, Vargrav naar de Noorse band heeft geluisterd, hangt er nog een speciale sfeer rondom deze plaat. Alsof een interdimensionaal portaal is opengegaan en daaruit alle demonen tot deze wereld zijn gekomen om chaos te creëren. Met dank aan de furieuze riffs die de rest van dit album kenmerken.

De magie rondom deze plaat blijft met iedere luisterbeurt standhouden, sterker nog: deze wordt alleen maar sterker. Dat is een behoorlijk knap gegeven in een tijd waarin internet juist een hoop weg lijkt te halen en platen alsmaar berekender worden. Niet zo heel verwonderlijk dus dat deze plaat zo kort voor het einde al in enkele jaarlijstjes opdook. Vargrav bewijst zodoende met Netherstorm dat het nog mogelijk is om én een goede blackmetalplaat te creëren én dicht bij de oorspronkelijke waarden te blijven.

P.s. Voor degenen die de vinylversie bestellen, zit er een extra 7″ bijgevoegd met een bonustrack en een cover van Emperor’s Ancient Queen.

Tracklist:

  1. Netherstorm
  2. Shadowed Secrets Unmasked
  3. Limbo of Abysmal Void
  4. Etheral Visions of a Monumental Cataclysm
  5. Obidient Intolerant Ensnared
  6. Outro

Score: 89/100

  • Release: Januari 2018
  • Label: Werewolf Records