Venereal Baptism – Deviant Castigation Liturgy

Alsof er nog niet genoeg geweld in de wereld is, laat Venereal Baptism deze maand zijn debuutplaat op de mensen los. Met Deviant Castigation Liturgy brengt dit Texaanse gezelschap, onder de vlag van Osmose Productions, een fikse dosis haatdragende deathmetal uit. Hopelijk scoren de heren meer dan een ‘Lone Star’ voor deze release.

Wat een hoop agressie zit hierin verwerkt, zeg. De heren steken van wal met een bloedstollende intro, bestaande uit moeilijk te plaatsen, onrustwekkende geluiden en het gehuil van een baby. Vervolgens geven ze de luisteraar een stevige vuist in het gezicht, in de vorm van razende drums en een haast demonische schreeuw. Het duurt niet lang voor de eerste (van vele) gitaarsolo’s zich een weg doorheen die muur van geluid scheurt, om de boel zo nog iets meer op te fokken. Hoewel de band zichzelf voorstelt als blackened deathmetalband, laat de muziek eerder veel meer grindcore-invloeden horen en dan vooral in de ranzige baslijnen, het drukke gitaarspel en de (met momenten) gutturale stem. Over de nummers afzonderlijk valt weinig te vermelden; over de hele plaat krijgen we ongeveer hetzelfde te horen en als de laatste noot gespeeld is, blijft de luisteraar achter met een onbehaaglijk, gejaagd gevoel. Missie geslaagd, dus.

Deviant Castigation Liturgy is een beestachtige plaat, voorzien van smerige baslijnen, scheurende gitaren, een demonische stem en een fikse portie haat. Niets nieuws onder de zon en voor ondergetekende persoonlijk net iets teveel van het goede (met name de solo’s), maar deze plaat wordt warm aanbevolen aan zij die een partij grindcore wel zien zitten, of fans van onder meer Deicide en Vital Remains.

Tracklist:

  1. Lecherous Immersion Sacrament + Centuries of Wrath
  2. Impure and Perpetual
  3. …Victorious!
  4. The Winds of Nullification
  5. Command
  6. A Grand Liberation
  7. Gothrapemachine
  8. Death March of Glory

Score: 65/100

  • Label: Osmose Productions
  • Release: maart 2017