Watain – Trident Wolf Eclipse

Het vorige album van Watain bracht heel wat teweeg. Sommigen verwelkomden de drastische stijlbreuk met open armen, bij anderen schoot The Wild Hunt helemaal in het verkeerde keelgat. Met deze experimentele plaat, voorzien van relatief toegankelijkere muziek en verscheidene cleane zangpartijen, leek de band even compleet het noorden kwijt te zijn. Met Trident Wolf Eclipse zijn de beste Zweden echter weer helemaal op koers; vastberaden om de afgehaakte fans van hun eerdere werk weer terug te winnen.

Trident Wolf Eclipse is in elk aspect werkelijk gestript tot op het bot. Gedaan met langdradig en mysterieus gezwets, intro’s en outro’s en al die onzin, wég met alle toeters en bellen. Met amper 35 minuten aan speeltijd moet het vooruit gaan. Alle acht songs die terug te vinden zijn op de plaat, zijn dan ook knallers van formaat. Vol vuur schieten de muzikanten steeds uit de startblokken en razen als dollemannen over je heen. Barstensvol energie en ruwe agressie zit de muziek, van de venijnige gitaarpartijen tot de immer bijtende vocalen van frontman Danielsson aan toe. De Zweden zijn overduidelijk in hun element. Zij die vreesden dat de heren de kunst verleerd waren, kunnen gerust zijn; Trident Wolf Eclipse is het meest geloofwaardige werk van de band in lange tijd. Verder ook een dikke, vette pluim voor de producer van dienst. Het geluid is modern en glashelder en dat vertaalt zich in een waar feest voor de oren, zelfs op de meest chaotische momenten.

Het spreekt voor zich dat ook Trident Wolf Eclipse weer een album is dat men ofwel zal adoreren, ofwel verachten. Daar bestaat geen weg tussen. Na hun experiment van zo’n vijf jaar geleden, lijken de heren zich weer helemaal te hebben teruggevonden in de compromisloze, woeste kracht ten tijde van Casus Luciferi en Sworn to the Dark. Zodoende zullen liefhebbers van het eerste uur duimen en vingers kunnen aflikken en is de kans vrij groot dat fans die na de release van The Wild Hunt erbij kwamen, na het tweede nummer hun oren lopen te spoelen of een fixe Dafalgan nodig hebben. De gustibus non est disputandum. Gaat u dus vooral zelf luisteren.

Tracklist

  1. Nuclear Alchemy
  2. Sacred Damnation
  3. Teufelsreich
  4. Furor Diabolicus
  5. A Throne Below
  6. Ultra (Pandemoniac)
  7. Towards The Sanctuary
  8. The Fire Of Power

Score: 85/100

  • Label: Century Media Records
  • Release: januari 2018