Wederganger / Urfaust split

Het hele jaar 2017 voelt eigenlijk een beetje aan als Kerstmis – elke week belandt er weer een nieuwe kandidaat album van het jaar in de postbus en zitten we als een kind zo blij aan de cd-speler gekluisterd voor enkele dagen. Helemaal cool wordt het echter wanneer we op zo’n zilveren schijfje niet één, maar twee sterke bands te horen krijgen. Ván Records propte voor de gelegenheid zowel Urfaust als Wederganger in één doosje; een zeer smakelijke combinatie als je het ons vraagt.

Heengegaan is het eerste van de twee nummers waarmee Wederganger deze halve plaat vult. De diepe zangstem van Alfschijn wordt gedragen door tergend traag, dissonant gitaarspel en bouwt op naar een uitbarsting om U tegen te zeggen. Het tempo wordt iets hoger gehouden in het daarop volgende De Gebrokene, dat met zijn smerige, dansbare riff het (persoonlijke) hoogtepunt van deze split vormt. Urfaust pikt hier handig op in met zijn eigen donkere, swingende geluid. De tracks van de ongure Noord-Brabanders passen prima in het plaatje en zijn exact wat je van hen kan verwachten: duister, hypnotiserend en met een smerig randje. Met name het laatste nummer doet bijzonder grimmig aan; de schrille stem wordt helemaal verdoezeld door een dik geluid en de drums tikken de hele tijd aan bijna-funeraldoomtempo door.

Doe jezelf dus een plezier en haal deze split in huis. Fans van Wederganger en/of Urfaust weten perfect waar ze zich aan kunnen verwachten. Voor de onwetenden die nog niet bekend zijn met de bands (schaam jullie diep) is dit een ideale en representatieve plaat om mee te beginnen.

Tracklist

  1. Wederganger – Heengegaan
  2. Wederganger – De Gebrokene
  3. Urfaust – Zelfbestraffingsten Denz En Occulte Raabsels
  4. Urfaust – Hypnotisch Bevel: De Daimonische Mensch

Score: 90/100

  • Label: Ván Records
  • Release: mei 2017