White Ward – Futility Report

Met een aantal fijne ep’s (maar nog geen enkele langspeler) op zijn naam, is White Ward nu al enige tijd een begrip binnen het post-blackmetalgenre. Onlangs tekende de band bij Debemur Morti Productions en na een kleine vertraging verschijnt binnenkort dan toch het debuutalbum Futility Report. Daarop kiest White Ward voor een iets andere aanpak die een hoop nieuwe deuren kan openen, maar ook een aantal serieuze bedenkingen met zich meebrengt.

White Ward kennen we van zwaarmoedige blackmetalnummers die goed aangedikt zijn met ‘post-elementen’, vaak jazzy tussenstukjes – ook op Futility Report is dit te horen. Het pas vrijgegeven nummer Stillborn Knowledge is daar meteen een mooi voorbeeld van. Echter ligt de nadruk naar mijn gevoel dit keer nog véél sterker op het hele post-gebeuren dan op vorig werk. Op dit album zijn namelijk een hoop dromerige gitaar- of voor deze band typerende key-intermezzo’s te bespeuren en ook saxofoon. Héél véél saxofoon.

Te veel – en de eerlijkheid gebiedt mij ook te zeggen dat het niet altijd even geslaagd is. De warme toon van het instrument kan een geweldige boost geven aan de muziek mits correct gebruikt, maar komt hier meestal ongevraagd en doet meermaals afbreuk aan de zwaarmoedige sfeer die doorheen het nummer werd opgebouwd in plaats van deze te versterken. Telkens een song echt goed begint te worden, komt die verdomde sax er weer tussen en is de sfeer weg. Doodzonde. Het contrast tussen de ruwe blackmetal en het elegante, warme geluid is bovendien zeer bedenkelijk – de beide heffen elkaar als het ware op.

Verder zijn er gelukkig nog wel een aantal positieve zaken te melden ook. Zo is het nummer Rain As Cure waarin enkel de sax aan bod komt wel geslaagd omdat deze hier geen andere elementen teniet kan doen; dit is gewoon een fijne track. Daarnaast is ook de zang knap verbeterd en de productie is veel helderder. Persoonlijke hoogtepunten van het album zijn Black Silent Piers en het emotionele Homecoming, waar de band alles uit de kast haalt en alles (relatief) perfect bij elkaar past.

Futility Report is helaas niet aan mij besteed. Het is duidelijk dat de heren een andere weg willen inslaan en het risico om fans te verliezen hoort daar nu eenmaal bij. Niet alle experimenten pakken even goed uit, de saxofoonstukjes zijn pure overkill, maar er zijn gelukkig ook wel wat knappe momenten op het album te vinden (Homecoming) en op vlak van zang en productie is er beslist vooruitgang geboekt. Gaat u vooral zelf eens luisteren.

Tracklist

  1. Deviant Shapes
  2. Stillborn Knowledge
  3. Homecoming
  4. Rain As Cure
  5. Black Silent Piers
  6. Futility Report

Score: 65/100

  • Label: Debemur Morti Productions
  • Release: mei 2017