Whoredom Rife – Dommedagskvad

De release van Dommedagskvad ligt inmiddels alweer een aantal maanden achter ons. Tot op heden kreeg deze plaat nog geen vermelding op Murmure. Zwaar onterecht, want dit debuutalbum van Whoredom Rife is zonder twijfel één van de beste blackmetalreleases uit Noorwegen van de afgelopen jaren. Vooral degenen die de laatste jaren door Satyricon keer op keer worden teleurgesteld, lezen best even verder.

Dit debuut van Whoredom Rife is overrompelend. De ene na de andere kwaliteitsriff wordt uit de mouw geschud en de bijbehorende vocals zijn bijzonder passend. Daarnaast wordt er een tandje teruggeschakeld wanneer nodig (maar niet te veel) en hangt er aan Dommedagskvad episch randje vast. Het doet allemaal bijzonder veel denken aan Satyricon ten tijde van Nemesis Divina, maar duisterder en oprechter.

Er is bovendien weinig tot niks aan te merken op Dommedagskvad. We kunnen er de vertrouwede clichés bij rapen – bijvoorbeeld dat Whoredom Rife ons weinig nieuws voorschotelt op zijn debuut. En ja, dat is ook zeker zo. Echter, de uitvoering is dermate sterk dat minstens negentig procent van de bands in hetzelfde straatje hier een puntje aan kan zuigen. Tevens slaagt het Noorse duo erin toch fris te klinken, met dank aan de sterke productie van deze plaat. Het enige echte gevaar dat op de loer ligt voor de Noorse blackmetalband is de dermate hoge lat die ze voor zichzelf hebben gelegd, dat het moeilijk wordt om dit te overtreffen. Voor de rest vooral hulde voor Whoredom Rife vanwege dit uitstekende debuut.

Tracklist:

  1. Intro (Bells of Doom)
  2. Beyond the Skies of God
  3. Cursing the Storm to Come
  4. Spir
  5. Svik
  6. Winged Assassin
  7. Pilgrim

Score: 87/100

  • Release: Juni 2017
  • Label: Terratur Possessions

[bandcamp width=100% height=120 album=1074355558 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false artwork=small]