Zhrine – Unortheta

IJsland, IJsland…wat doe je ons toch aan? Het blijft verbazingwekkend hoe in een land met net wat meer dan 330.000 inwoners de kwaliteitsvolle bands als paddestoelen uit de grond blijven schieten. De afgelopen jaren hebben we kennis kunnen maken met groepen als Svaritdaudi, Misthyrming, Sinmara, Carpe Noctem en aan dat rijtje mag Zhrine zich nu toevoegen. Liefhebbers van Deathspell Omega en genoemde groepen: lees vooral verder!

Deathspell Omega en Svartidaudi dus, dat is waar Zhrine voornamelijk de mosterd vandaan haalt. De dissonante klanken waarmee de Franse band zich zo heeft laten kenmerken, komen in overvloed terug op dit debuutalbum van de IJslanders. En dat Unortheta soms wat weg heeft van Svartidaudi, is ook allerminst toeval, aangezien dezelfde gitarist wordt gedeeld. Naast alle dissonantie op Unortheta is er ook ruimte voor veel atmosfeer, dat bijvoorbeeld terugkomt in het begin van opener Utopian Warfare en het instrumentale World. Bovendien bevat het geheel bij wijlen ook nog eens melancholisch randje en dan doel ik vooral op de twee laatste nummers: The Earth Inhaled en de, wederom instrumentaal, titeltrack.

Met Unortheta levert Zhrine een uitstekend eerste album af. Misschien niet direct de meest originele plaat die je dit jaar zal horen, maar zeker wel eentje die veel vermaak biedt, mits je iets kan met voorgenoemde bands. Immers valt er verder weinig aan te merken op Unortheta en zodoende zal menig blackmetalfan hier het één en ander aan plezier aan beleven.

Tracklist:

  1. Utopian Warfare
  2. Spewing Gloom
  3. The Syringe Dance
  4. World
  5. Empire
  6. The Earth Inhaled
  7. Unortheta

Score: 80/100

  • Label: Season of Mist
  • Release: April 2016

Links:

  • https://www.facebook.com/zhrineofficial/